One Billion Rising: Sarajevo plesalo protiv nasilja

Radiosarajevo.ba


U sklopu kampanje 'Jedna milijarda ustaje', danas je plesalo 200 zemalja.
Pa je tako i u našoj zemlji čak 20 gradova masovno obilježilo ovu globalnu plesnu akciju - u Sarajevu su, u 14 sati, na Trgu djece Sarajeva nekoliko stotina građanki i građana plesali protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

"Jedna milijarda ustaje je globalni događaj koji je ustvari 15. godišnjica pokreta protiv nasilja. Danas pleše 200 zemalja, BiH je jedna od tih. Ovo je jedna od najvećih akcija u cijelom regionu, svi smo počeli plesati u 14 h. Jedna milijarda ustaje je najveća akcija ikad održana zajedno u BiH.

Jako smo sretni i ponosni jer su građani BiH odlučili da kažu stop nasilju, stop sada", kaže Danijela Dugandžić Živanović, koordinatorica akcije u Sarajevu.

Dugandžić Živanović dodaje da se za ples koristi tijelo, kao što su radili afrički robovi u znak borbe protiv ropstva, te da i žene koriste svoja tijela da pokažu slobodu od nasilja.

Jedna milijarda ustaje ili One Billion Rising je inicijativa koju je pokrenuo globalni aktivistički pokret V day ili V dan: pokret protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

Kampanja je počela kao poziv na akciju baziranu na strašnoj statistici da će 1 od 3 žene biti silovana ili zlostavljana u toku svog života. BiH je dio te statistike.

Događaj kao što je ovaj je način da se skrene pažnja na ovaj gorući problem, te da svijetu pokaže zajedničku snagu, brojnost i solidarnost.


Tekst: Ermina Skorupan-Husejnović, Radiosarajevo.ba
Video: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba
Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak