Omersoftić: Bojim se da će uskoro biti malo onih koji mogu plaćati račune...

Radiosarajevo.ba
Omersoftić: Bojim se da će uskoro biti malo onih koji mogu plaćati račune...

Vlada Kantona Sarajevo u julu ove godine donijela je odluku o povećanju cijene vode za 20 posto. Međutim, računi koji su građani proteklih nekoliko mjeseci dobili pokazuju da je voda mnogo više poskupila, a nove odluke koje Vlada donosi nanovo diskriminiraju određene grupe građana koji žive u ovom Kantonu...

Jedna od rijetkih koja se otvoreno usprotivila odluci Vlade jeste Amila Omersoftić, čelnica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini.

Ona je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba istakla kako je odluka o poskupljenju vode diskriminirajuća za porodice s više članova, te da se boji da će uskoro biti jako malo onih koji će uopšte moći plaćati svoje račune.

Omesrsoftić ne smatra spornim poskupljenje do kojeg je "moralo" doći, sporna je odluka da je poskupljenjem dobrano oštećen "džep" višečlanih porodica. Pogotovo posljednja odluka o korekciji cijene (donesena na sjednici u novembru). Prema ovoj odluci, voda je skuplja za porodice sa više članova u odnosu na samce.

I predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH Nedžad Fazlija na posljednjoj sjednici  Skupštine KS  je istakao kako je ova odluka bila diskriminirajuća za porodice s više članova. Fazlija je rekao kako je 12 zastupnika pokrenulo apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog odluke Vlade KS kojom je povećana cijena vode u Kantonu Sarajevo.

Omersoftić je ocijenila da se mora pokrenuti pitanje krivične odgovornosti zbog uništavanja ključne ustanove i ključnog resursa za opstanak života u ovom gradu te je dodala da se hitno mora uspostaviti kontrolno tijelo koje će činiti stručni ljudi, a koji će vršiti kontrolu rada Vodovoda i izvršiti kontrolu utroška po EBRD-u.

Stoga je i Amila Omersoftić uputila apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH.

Sve ove odluke Vlade su, kazala je ona, još jednom pokazale koliko političari ne znaju svoj posao te je naglasila da neće odustati od apelacije i zahtjeva za vraćanje naknade štete koju su pretrpjeli građani ovim poskupljenjem.

Iz Vlade Kantona Sarajevo nedavno su podsjetili da je ova odluka bila neminovna jer je poskupljenje dio aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i odobrenjem kredita za preduzeće "Vodovod i kanalizacija".

A, podsjećanja radi, Vlada KS je na sjednici od 26. novembra donijela odluku o korekciji cijene vode koja se razlikuje od prvobitne odluke iz jula tako da je za one koju troše do pet kubika vode cijena ostala 1,17 KM, za one koji troše od šest do 30 kubika voda je poskupila i sada iznosi 1,40 KM, a za oni koji troše više do 30 kubika cijena vode je 1,95 KM po metru kubnom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak