Ombudsmani BiH: Svako ima pravo na pristup informacijama

Radiosarajevo.ba
Ombudsmani BiH: Svako ima pravo na pristup informacijama

Povodom obilježаvаnjа 28. septembrа, Međunаrodnog dаnа slobode pristupа informаcijаmа, Ombudsmeni BiH nаglаšаvаju dа je prаvo nа pristup informаcijаmа osnovno demokratsko pravo građana/građanki i veoma važno sredstvo u obezbjeđivanju vladavine prava i dobrog upravljanja. 

Pristup informacijama omogućuje građanima kontrolu svojih izabranih predstavnika i štiti od zloupotrebe, ali omogućuje i participaciju građana u određivanju prioriteta vlasti i veže se za koncept dobre vlade, što podrazumijeva otvorenu vladu koja funkcionira na principima efikasnosti, transparentnosti i zakonitosti. 

Javni organi su dužni osigurati javnost svog rada na način da pravodobno i opširno informiraju javnost o svojim aktivnostima, odgovore na potrebe građana, osiguraju pristupačnost i transparentnost.

Ombudsmeni BiH, pozivaju javne organe da ispunjavaju svoje obaveze iz Zakona o slobodi pristupa informacijama, posebno u smislu imenovanja službenika za informisanje, izrade Vodiča za pristup informacijama,  Index registara i redovnog dostavljanja izvještaja o implementaciji Zakona o slobodi pristupa informacijama, saopćeno je iz Institucije ombudsmana za ljudksa prava Bosne i Hercegovine. 

Aktivna transparentnost javnih organa i ispunjavanje ovih obaveza će olakšati pristup informacijama građanima/građankama, povećati stepen implementacije zakona  i jasno istaći opredjeljenost javnih organa za zakonit i transparentan rad u interesu građana/građanki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak