Olakšati školovanje djeci sa umanjenim sposobnostima

Radiosarajevo.ba
Olakšati školovanje djeci sa umanjenim sposobnostima


Članovi kluba vijećnika Naše stranke Novo Sarajevo su podnijeli prijedloge izmjena i dopuna budžeta Općine Novo Sarajevo.

Jedan od prijedloga se odnosi na program projekta za udruženja, sport, kulturu i obrazovanje u kojem se traži da se uvede novi grant za asistente u nastavi za djecu sa umanjenim sposobnostima, u iznosu od 70.560,00 KM. 

U obrazloženju koji su vijećnici Naše stranke podnijeli stoji:

''Na osnovu pokrenute inicijative od strane direktorice OŠ Kovačići, došli smo do informacije da broj djece sa umanjenim sposobnostima po školama je slijedeći: Kovačići 25, Hrasno 21, Grbavica1 16, Malta 11, Pofalići 8, Čengić Vila1 6, Grbavica2 3, Velešićki heroji 1. 

Zakonski je predviđeno da svako dijete ima svog asistenta ali pošto je nemoguće obezbjediti financijska sredstva za 91. asistenta (oko 441,00 KM po asistentu) smatramo da se mora pokrenuti realizacija za najmanje 20 asistenata pripravnika. Na ovaj način općina bi dala mogućnost da djeca sa posebnim potrebama imaju neophodnu pomoć u nastavi i pomogla da 20 sugrađana/ki općine završi pripravnički staž.

Iznos koji tražimo da se uvrsti u budžet za ovu namjenu je 70.560,00 KM, što je dovoljno za 20 asistenata u nastavi za djecu sa posebnim potrebama i to za period od 8 mjeseci (mart-juni i septembar-devembar)'', akžu iz Naše stranke Novo Sarajevo.

Ukoliko se gore navedeni prijedlog dopune budžeta ne usvoji, vijećnici Naše stranke će podnijeti amandmane na budžet u svrhu obezbjeđivanja sredstava.

Pored prijedloga grant za asistente u nastavi za djecu sa posebnim potrebama, vijećnici Naše stranke Novo Sarajevo su također podnijeli i sljedeće prijedloge: za smanjenje naknade članovima komisija, smanjenje troškova usluge štampanja i ukoričavanja, povećanje ulaganja za nabavku opreme osnovnih škola, povećanje granta za prevoz učenika sa problemima u kretanju i da se otvori novi grant za podršku zbrinjavanja i smještaja životinja na području Općine Novo Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak