Okrugli sto na temu 'Mediji i prava osoba s invaliditetom'

Radiosarajevo.ba
Okrugli sto na temu 'Mediji i prava osoba s invaliditetom'

Okrugli sto posvećen monitoringu medija o pitanjima koja se tiču osoba s invaliditetom, kao i jačanju saradnji medija i organizacija osoba s invaliditetom u BiH, kojeg organiziraju MyRight u suradnji s Vijećem za štampu u BiH, bit će održan u Sarajevu u petak, 6. decembra.

Uvodničari u diskusiju bit će Željko Bajić, novinar i autor izvještaja o monitoringu medija, Amna Alispahić, članica Koordinacionog odbora organizacija osoba s invaliditetom kantona Sarajevo i Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH.

Saradnja medija i organizacija osoba s invaliditetom, ali i drugih organizacija civilnog društva, je potrebna i moguća kako bi se osobe s invaliditetom predstavile društvu na realan način, što je tema ovog okruglog stola.

Predstavnici pet koalicija organizacija osoba s invaliditetom iz Bijeljine, Doboja, Mostara, Sarajeva i Tuzle, uz koordinaciju organizacije MyRight provode projekat monitoringa ljudskih prava osoba s invaliditetom, čiji je sastavni dio i monitoring štampanih medija u BiH.

Objavljeni tekstovi u medijima o osobama s invaliditetom imaju veliki uticaj na stvaranje i promjenu slike koje društvo ima o osobama s invaliditetom i njihovim pravima.

Vijeće za štampu u BiH, kroz program Škole medijske etike, već radi na edukaciji studenata novinarstava o Kodeksu o načinu predstavljanja osoba s invaliditetom u medijima, saopćeno je iz MyRight, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak