Okovani bibliotekari

Radiosarajevo.ba
Okovani bibliotekari

Tekst je, uz dozvolu autorice, u cijelosti preuzet s bloga studenata i studentica Komparativne književnosti i bibliotekarstva

Naomi Klein: "Živjeti bibliotekarstvo je radikalan izbor"

Ne možemo, a da se kao studentice i studenti Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarsvo, prije svega katedre za bibliotekarstvo, ne osvrnemo na zadnja dešavanja koja su duboko potresla društvenu odgovornost naše struke.

Obraćamo Vam se sa namjerom da prekinemo šutnju, jer naša šutnja bi mogla biti protumačena kao odobravanje, a naš stav prema činu dotične osobe, koja je u javnom prostoru predstavljena kao reprezentativac naše struke, je daleko od odobravanja.

Obraćamo Vam se sa namjerom da prekinemo šutnju i prije svega stanemo u odbranu ljudskog dostojanstva i prava zagarantovanih Ustavom ove zemlje, ali i da ustanemo u odbranu naše profesije bibliotekara/bibliotekarki.

Naša struka se posljednjih decenije nastoji osloboditi okova nametnutih Zakonom o bibliotečkoj djelatnosti iz kojeg je potisnuta naša uloga u obrazovanom i naučnom razvoju zajednice, ali koji također omogućava osobama koje nisu prošle formalno obrazovanje iz područja bibliotekarstva da predstavljaju bibliotečku zajednicu.

Prateći trendove promjene bibliotečke paradigme u kojoj je na prvom mjestu korisnik i njegova prava, bibliotečka zajednica Bosne i Hercegovine uspijeva da se neprimjerenim činom pojedinaca, kreće u obrnutom smijeru.

Želimo naglasiti da ovaj čin i njegova percepcija kao kolektivnog stava jedne struke, duboko potresa temelje našeg obrazovanja.

Mi nikome ne osporavamo ljudsko pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, a pravo da se slobodno dobija, traži i širi informacija i misli svake vrste, bez obzira na granice, prihvatamo kao našu odgovornost i dužnost prema društvenoj zajednici.

Fizički nasrtaji i prijetnje smrću koji prelaze sve granice te lične slobode i vršenje otvorene agresije na granice slobode drugih osoba, u ovom slučaju naših kolega i kolegica, duboko osuđujemo kao čin ispod svakog ljudskog dostojanstva i prikaz svega onoga što bibliotekari nisu.

Vezano: Prijetnje smrću zbog seksualne orijentacije

Nečista krv pedera i lezbejki

Mirza Softić: Gej osobe i netolerancija

Elma Tataragić: Hejteri ove zemlje - ujedinite se

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak