Odluka zastupnika: Kanton Sarajevo se neće zaduživati

Radiosarajevo.ba
Odluka zastupnika: Kanton Sarajevo se neće zaduživati

Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila odluku o zaduženju Kantona od 10 miliona KM.

Kada je u pitanju zaduženje Kantona Sarajevo za kredit u iznosu od 1,2 miliona, rezultati su sljedeći: 15 zastupnika glasalo je za ovu odluku, 10 njih je bilo protiv, dok su dva bila suzdržana, iz čega slijedi ova odluka nije dobila dovoljan broj glasova.

Kada je je u pitanju zaduženje za kredit od 8 miliona i 800 hiljada KM, od ukupno 27 zastupnika, 15 njih je glasalo za, 10 je bilo protiv, dok su dva bila suzdržana. Ni ova odluka nije dobila dovoljan broj glasova.

Novcima iz ovog kredita, kako je pojasnio ministar finansija Muhamed Kozadra, planirano je finansiranje kapitalnih projekata među kojima su izgradnja Akademije scenskih umjetnosti, završetak izgradnje četiriju osnovnih škola, te rekonstrukcija Doma zdravlja Kumrovac i drugi projekti.

Ipak najviše polemike izazvala je činjenica da je u tim kreditima predviđeno i 1,9 miliona KM za oporavak Kantonalnog javnog preduzeća ZOI '84 čiji radnici svoja prava traže na ulici već nekoliko dana.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković u izjavi za novinare je jasno kazao da je u preduzeću ZOI '84 teška situacija.

Istakao je da su zastupnici danas politizirali ove odluke, iako one nemaju nikakvu vezu s politikom jer i da je bilo koja druga Vlada KS-a situacija bi bila ista.

Zastupnicima se prije glasanja obratio i predsjednik Sindikata ZOI '84 Alija Hodžić koji je kazao da nijedan fening neće ići za plaće ili uplate zdravstvenog ili penzionog osiguranja, nego za ono što će biti od koristi da radnici nastave raditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak