Odluka o zaštiti murala Zuke Džumhura tek u novembru

Radiosarajevo.ba
Odluka o zaštiti murala Zuke Džumhura tek u novembru

Na zahtjev Neformalne grupe građana civilnog društva Volonteri i prijatelji Konjica Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine odlučila je prolongirati donošenje odluke o zaštiti murala Zuke Džumhura u Konjicu za novembar.

Potrebno uraditi detaljnu analizu

Na sjednici Komisije je, naime, zaključeno da se ne donosi Odluka kojom se utvrđuje da ovo dobro ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH.

Bosanskohercegovački putopisac i karikaturista mural je naslikao 1964. godine na jednom zidu tadašnjeg hotela Igman u Konjicu, u sali koja je bila poznata kao Pivnica.

Za narednu 59. sjednicu koja će se održati u periodu od 5. do 7. novembra 2013. godine potrebno je uraditi detaljnije obrazloženje odluke, pripremiti historijsku i umjetničku analizu, uraditi komparativnu analizu sa muralima i zidnim slikarstvom koji su nastali u tom period da bi se ustanovilo da li je to jedina zidna slika koju je napravio Zuko Džumhur, kakva je simbolička vrijednost, kompozicija, boje, detaljnije opisati mural i navesti argumente koji će članovima Komisije omogućiti da donesu pozitivnu ili negativnu odluku.

Ima nade za mural Zuke Džumhura u Konjicu 

Adis Muhibić, predsjednik udruženja Volonteri i prijatelji Konjica, izjavio je da građani okupljeni oko ideje proglašenja murala nacionalnim spomenikom, što bi riješilo i pitanje njegove zaštite i restauracije, ne gube nadu.

"Ponosni smo što Zukin Mural prije godinu dana nije pretvoren u prah i pepeo kako je to prvobitno planirano, što smo pokazali senzibilnost, visoko moralne i kulturne osjećaje i izazvali reakciju javnosti i na koncu nadležne općinske službe, ali isto tako osjećamo tugu jer nismo uspjeli u naumu da se prihvati vrijednost Murala i proglasi nacionalnim spomenikom BiH. Poslovni objekat koji niče na ruševinama stare Pivnice ima planiran suteren kao poslovni prostor. U njemu će stajati Mural našeg Zuke, koji je predviđen za restauraciju i mi vjerujemo da će odluka ipak biti pozitivna i da će se dobro štititi na lokalnom nivou".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak