Odlični rezultati: 11,11% više dobrovoljnih darivalaca krvi

Radiosarajevo.ba

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH danas je objavio odlične rezultate: u 2012. godini zabilježen je porast broja dobrovoljnih darovatelja krvi i to za čak 11,11% u odnosu na prošlu, 2011. godinu – broj doza darovane krvi povećan je tako sa 15 219 na 16 910.

Također, broj darivalaca koji se samoinicijativno javljaju u Zavod za transfuzijsku medicinu je u stalnom porastu, što ukazuje na povećanu svijest građana o darivanju krvi. Broj porodičnog davalaštva, tj. darivanje krvi na slučaj je smanjen.

FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

''Naši su strateški ciljevi bili povećanje broja samoinicijativnih darivalaca krvi, te smanjenje broja darivalaca krvi na slučaj. Izuzetno smo ponosni na postignute rezultate jer je naš cilj bio da se nađemo u situaciji kada spremna krv čeka na pacijenta, a ne da pacijent čeka na krv'', kazala je danas rukovoditeljica Odsjeka za promociju davalaštva, Maida Šalaga Baždar.

Ona je istakla da je Zavod ostvario dobru saradnju sa brojnim udruženjima: Udruženjem dobrovoljnih darivalaca krvi, Crvenim križem, kao i brojnim vjerskim zajednicama, društveno političkim organizacijama, zdravstvenim organizacijama, Oružanim snagama BiH itd., te kroz veliki broj medijskih akcija.

Pored toga, tu je još jedna novost: promjena u radnom vremenu Zavoda (od 7:30 do 20 sati), čime je svim zainteresiranima omogućeno dobrovoljno darivanje krvi i nakon njihovog radnog vremena.

''Budući da je naš cilj bio povećati broj dobrovoljnih darivalaca krvi na 1% u odnosu na prošlu godinu, postotak od 11,11% nam zaista mnogo znači, a rezultati će biti još bolji nakon što se završi baza podataka DDK'', kazala je Šalaga Baždar, istakavši važnost akcija na terenu, prilikom kojih su animirali i pozvali veliki broj građana na dobrovoljno darivanje krvi.

U 2012. su godini organizirane čak 264 akcije na terenu, a  od toga 55 akcija je organizirano prvi put.

Pripremila: Lejla Čolak, Radiosarajevo.ba
Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak