Odlazak bosanskog čovjeka

Radiosarajevo.ba
Odlazak bosanskog čovjeka

Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), preminuo je jučer u 63. godini u Sarajevu nakon teške bolesti.

Kad je riječ o njegovom političkom djelovanju, opće je mišljenje da je Sulejman Tihić na okupu držao suprotstavljene frakcije u SDA iako je i sam pripadao jednoj od njih - onoj liberalnijoj i onoj koju, uglavnom, čine Bošnjaci porijeklom iz Republike Srpske.

Njegovim odlaskom SDA je izgubila čovjeka dijaloga: njegova ''crvena'' prošlost u dobroj mu je mjeri omogućavala da uvažava kontraargumentaciju i na neki način miri suprotstavljene koncepte.

Njegov odnos prema Bosni i Hercegovini suštinski jeste bio pun uvažavanja, to što je bio na strani SDA u manjoj mjeri suspendira njegovo probosansko djelovanje. 

SDA će teško popuniti prazninu koja je nastala njegovim odlaskom iako možda nije vrijeme za govor o tome, treba misliti i o tome i hoće li vlast u ovoj stranci ostati Bakiru Izetbegoviću ili ekonomski jakoj struji oko Hasana Čengića ako su to dvije uopće suprotstavljene stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak