Odgođena sjednica, izbor gradonačelnika na čekanju

Radiosarajevo.ba
Odgođena sjednica, izbor gradonačelnika na čekanju


Na kolegiju održanom jutros uoči nastavka sjednice konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva, baš kao ni dan ranije, nije postignut dogovor o načinu izbora gradonačelnika, te je dogovoreno da sjednica bude odgođena za ponedjeljak 25. mart, a istog dana će u 9 sati biti održana nova sjednica Kolegija.

Podsjećamo, dva bloka ne odustaju od svojih stavova. Na jednoj strani su Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine i Savez za bolju, budućnost (SBB) BiH, koji su tražili su da se na nastavku sjednice gradonačelnik bira žrijebom, dok Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska unija (SDU) BiH insistiraju na ponovnom glasanju.

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva održanoj 12. marta, predloženi kandidati za gradonačelnika bili su Stjepan Kljujić (SDU), Igor Kamočaji (SDP) i Jakob Finci, koji je bio nestranački kandidat predložen od Naše stranke.

U prvom krugu glasanja Finci je ispao sa tri osvojena glasa, a Kljujić i Kamočaji imali su po dvanaest. Kandidati SDP-a i SDU-a imali su po dvanaest glasova i u drugom krugu, nakon čega je predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić prekinuo sjednicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak