Od ove školske godine i Turski jezik u osnovnim školama KS

Radiosarajevo.ba
Od ove školske godine i Turski jezik u osnovnim školama KS

"Kada pitate čovjeka koji je sa ovih prostora, bez obzira koji jezik govorio, da li u njegovom jeziku ima turcizama, on će odgovoriti Jok vala", našalio se danas u Turskom kulturnom centru Yunus Emre ministar obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo Damir Marjanović prilikom potpisivanja protokola u vezi učenja turskog jezika u školama u KS.

Osnovci i srednjoškolci su dobili novi predmet pod nazivom 'Zdravi stilovi života', a od ove školske godine učenici u devet osnovnih škola moći će i birati koji jezik žele učiti kao drugi. Do sada su mogli birati između Njemačkog, Francuskog i Arapskog, a od ove školske godine mogu odabrati i Turski jezik.

Protokol su potpisali ministar Marjanović i turski ambasador u Bosni i Hercegovini Ahmet Yildiz.

Ambasador je rekao kako je ovo važno za sve diplomate u BiH, te da se turski jezik govori više od arapskog, što je jasan pokazatelj o važnosti učenja ovog jezika.

"Poželjet ću sreću svim učenicima koji će učiti Turski jezik i želim da u budućnosti i oni postanu ambasadori", zaključio je turski ambassador Yildiz.

Ministar Marjanović je naglasio kako za dobre projekte nikad nije kasno, jer je sarajevski šesti kanton u Federaciji u kojem se uvodi Turski jezik u osnovno obrazovanje.

"Drago mi je da će od danas, učenici u devet osnovnih škola moći brati, pored prvog, Engleskog jezika i između četiri izborna. Važno je da djeca uče jezike, jer bogat si onoliko koliko jezika govoriš", poručio je ministar Marjanovi i dodao:

"Naša djeca se rađaju jako bogata i to lijepo izgleda u biografiji, jer razumiju Bosanski, Srpski, Hrvatski, Crnogorski, a razumijemo i Slovenski i Makedonski, iznenadimo se i kad čujemo Slovački a razumijemo Slovake."

Izborni predmet

Napomenuo je da je Turski jezik izborni predmet.

"Radili smo anketu u devet škola, ovo je pilot projekat, i oko 150 učenika je iskazalo interesovanje za učenje Turskog jezika. Od iduće školske godine će se razmatrati i mogućnost uvođenja Turskog i u srednje škole, ali prvo ćemo vidjeti kakvi će biti rezultati nakon ove školske godine", rekao je Marjanović.

Pojasnio je da će od sljedeće godine u gimnazijama u kojima ima jezički smjer, učenici imati mogućnost da izaberu Turski kao treći jezik, a od 2017. ili 2018. godine će ostale škole imati mogućnost odabira učenja Turskog jezika.

Marjanović se na kraju zahvalio Centru Yunus Emre na pomoći u realiziciji ovog projekta i napomenuo da će prve dvije godine profesore finansirati Turska ambasada. Nakon dvije godine će se projekat revidirati i nakon uvida u rezultate odlučit će se na koji način dalje provoditi projekat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak