Očekuje nas još jedna ekstremno hladna zima

Radiosarajevo.ba
Očekuje nas još jedna ekstremno hladna zima

Nakon što su ruski meterolozi prije nekoliko dana prognozirali kako će ova zima biti najhladnija u posljednjih 1.000 godina, upozorenje da nam predstoje ekstremno hladni mjeseci stiglo je i od Evropskog meteorološkog centra prema kojoj će posebno biti pogođen Balkan.

Prema Evropskom centru za srednjoročnu prognozu iz Redinga kod Londona, Evropu čeka neuobičajeno hladna zima kao posljedica neuobičajeno toplog ljeta na sjeveroistoku Evrope i većem dijelu Sibira.

Temperature na Balkanu i do -30?

Dok su se Moskovljani u julu pržili na 38 stepeni, ako je suditi prema procjeni Evropskih meteorologa, ove zime najviše će drhtati stanovnici Balkana, gdje će se temparatura spuštati i do minus 30, piše RSE.

Sinoptičari iz regiona su saglasni da je riječ o referentnoj ustanovi, ali da je još rano za pouzdaniju prognozu. Jedino što je sigurno, prema riječima klimatologa iz Sarajeva Željka Majstorovića, jeste da će ova zima biti hladnija od prethodne.

"Prognoza, što se radi na duže staze sve je manje pouzdana. Još uvijek nauka nema tako precizne metode. Ono što se može reći to je da će ova zima vjerovatno biti hladnija nego prethodne. Slabi uticaj El Ninja, iako je on daleko od nas, on je indikator klime na svjetskom okeanu, tako da kažem. Tako da to u stvari znači selidbu toplih površinskih voda sa istoka na zapad. Iz Evrope ka Americi", kaže Majstorović.

Sličan stav iznosi i beogradski meteorolog Branko Sparavalo:

"Pitanje je zaista koliko će se ta prognoza ostvariti. Vrijednosti koje se navode, da će temperatura stići do minus 30 na Balkanu su dosta niske i takve vrijednosti su veoma rijetke, ne samo u toku jedne decenije već i u toku vijeka. To je dosta smjela prognoza i ne možemo se generalno pouzdati u te prognoze i one su još u eksperimentalnoj fazi", navodi Sparavalo.

Prošla je zima u BiH, pored niskih temperatura, bila obilježena ogromnim količinama snijega. Kako je to izgledalo, podsjetite se na našoj Facebook stranici u fotogalerijama Sarajevska zima i Olimpijski snijeg i duh.

Kakva će biti sljedeća zima, ostaje da se vidi, a dotad nam jedino ostaje da se dobro pripremimo, ali i podsjetimo pozitivnih momenata iz prethodne u Sarajevu:

Zimske gadosti na balkanski način

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak