Da bi prevazišla krizu porodica nekad treba stručnu pomoć

Radiosarajevo.ba
Svaka porodica je uokvirena formativnim tokom prošlosti, sadašnjim zadacima i projekcijom prema budućnosti, kaže Tanja Tankosić psihologinja, porodična sistemska psihoterapeutica i učesnica Prvog foruma roditeljstva.

"Na tom putu porodica prolazi kroz očekivane i normalne faze razvoja koje od pojedinaca unutar porodice ali i porodice kao sistema izuskuju promjene i prilagođavanja koje su veliki izazov za svaki porodični sistem.

Razvojni put porodice je proces u kome se smjenjuju faze stabilnosti i faze promjene. U trenutku kada porodica prolazi kroz promjenu, odnosno kada prelazi iz jednu u narednu razvoju fazi, može doći do eskalacije stresa zbog potrebe prilagođavanja na novonastalu situaciju. Do promjene unutar porodice dolazi zbog usvajanja novih obrazaca ponašanja, promjene komunikacijskih modela, granica unutar porodice i spram vanjskog okruženje, promjene strukture i dinamike, odnosa moći i pravila".

Moderne porodice danas su izložene velikom broju stresora kako unutar porodice tako i izvan nje, ističe Tankosić.

"Pored očekivanih razvojnih kriza u današnje vrijeme porodica je izložena i nizu neočekivanih stresora koji također zahtjevaju mehanizme prilagođavanja i koje utiču na funkcionalnost porodice. Moderna porodice je izložena puno većem broju stresora kao što su opadanje ekonomske moći, funkcionisanje u društvu koje je preopterećeno i prezasićeno gubitcima i traumama, gubitak  i promjene i sustemu vrijednosti. Pored stresora čiji „izvor“ možemo prepoznati u vanjskom okruženju i unutar same porodice dolazi do promjena koje možemo okarakterisati kao vanredne kao što je razvod, preseljenje, gubitak posla, bolesti i sl."

U takvim situacijama, kaže psihologinja Tankosić, porodici je mnogo teže da se uspješno i funkcionalno prilagodi promjenama sa kojima je sučena i porodici je vrlo često potrebna stručna pomoć da uspješno razriješi razvojne i vanredne krize kojima je izložena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak