Obustavljene sterilizacije pasa u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Obustavljene sterilizacije pasa u Sarajevu

Kantonalna veterinarska stanica je zbog nedostatka finansijskih sredstava privremeno obustavila proces sterilizacije i kastracije napuštenih pasa. Vijest je potvrdio direktor Veterinarske stanice Nedim Brdarić, navodeći da su na taj potez bili primorani zbog nedostatka novca za vakcine.
 
"Potrošili smo sredstva koja su izdvajale općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar. Od sada će se 15 do 20 pasa koje smo mi dnevno kastrirali i sterilizirali slobodno kretati te i dalje razmnožavati na ulicama. Novca je nestalo jer je situacija pred izbore malo drugačija, ljudi izdvajaju sredstva za neke druge potrebe, a ne za vakcine" rekao je Brdarić za Dnevni Avaz.

Kako saznajemo, prihvatilište za pse u Prači trebalo bi da, u saradnji sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, realizira mini projekt kojim bi se izvršila dodatna sterilizacija i kastracija 200 pasa. Projekat bi trebao biti finansiran od strane Ministarstva privrede KS

Taj broj bi donekle stabilizirao prekomjerni broj pasa, ali bez svakodnevnog provođenja sterilizacija što većeg broja pasa - populacija će samo rasti.

"Do ovakve situacije je došlo zahvaljujući nesprovođenju i nepoštivanju državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja od strane načelnika općina. Do sada su novac za sterilizacije i kastracije izdvojile samo općine Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo, dok ostale sarajevske općine nisu učinile ništa po tom pitanju. Prije donošenja ovog zakona, dok su se psi još uvijek ubijali, u tu svrhu je godišnje izdvajano i do 900 hiljada KM. Međutim, sada, kada nešto treba riješiti na human način - para nema. Prije tri godine, čitav ovaj problem se mogao riješiti za oko 40 - 50 hiljada KM. Ignorisanjem zakona, ta cifra se znatno uvećala - s tim da to i dalje nije ni blizu onih 900 hiljada za kafileriju", pojasnio je za Radiosarajevo.ba Adnan Smailbegović, predsjednik udruženja Avlijaneri.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak