Obrazovanjem i mudrom samopromocijom do uspjeha

Radiosarajevo.ba
Obrazovanjem i mudrom samopromocijom do uspjeha


Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, je na Regionalnoj konferenciji o ženama u nadzornim i upravnim odborima i ženskom liderstvu, prezentirala izvještaj pod nazivom Žene u odborima u BiH, Makedoniji i Srbiji.

Istraživanje je urađeno na uzorku od 89 kompanija uglavnom listiranih na SASE, BLSE, Super kotaciji i Berzanskoj kotaciji MSE i BELEX-u. Najveći procenat ispitanih dolazi iz kompanija koje imaju više od 500 zaposlenih.

Izvještaj je rezultat četveromjesečnog istraživanja sprovedenog s ciljem prikupljanja informacija o zastupljenosti žena u upravnim i nadzornim odborima. Na osnovu rezultata i pozitivnih praksi, istraživački tim IFC-a donio je i niz preporuka za napredak u ovoj oblasti. 

Prema rezultatima iz uzorka, žene su u odnosu na muškarce u prosjeku obrazovanije, imaju više radnog iskustva, te postaju članice odbora u kasnijim godinama života.  

Također, istraživanje je pokazalo i da 97 posto intervjuisanih žena smatra da se njihov glas u odboru čuje; 89 posto žena i 82 posto muškaraca smatra da je raznovrsnost u odboru bitna i da stvara dodatnu vrijednost; 70 posto ispitanika smatra da se dinamika u odboru mijenja kada je barem jedna žena član odbora, dok istovremeno 70 posto njih vjeruje da se dinamika u odboru efikasno mijenja tek onda kada je u odboru više od jedne žene.

''Važno je istaknuti da i muškarci i žene vjeruju da su žene: preciznije, bolje pripremljene za sastanke, fokusiranije na dnevni red, uravnoteženije u analizi upravljanja rizicima, spremnije za kompromise i bolje razumiju interese različitih zainteresovanih strana'', kazala je Lada Buševac, šefica ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini.   

Tri najveće prepreke za uspjeh

Istraživanje je pokazalo da su tri najveće prepreke većoj zastupljenosti žena u odborima: sindrom dvostrukog tereta, slaba samopromocija i korporativni model 'bilo kad, bilo gdje'. 

''75 posto žena i 59 posto muškaraca iz regiona suglasno je da trenutne politike ljudskih resursa ne podržavaju žene u njihovim ambicijama u vezi s karijerom. 60 posto ispitanih žena i 47 posto muškaraca smatra da su same žene u najboljoj poziciji da povećaju mogućnosti kolegicama koje žele da postanu članice odbora'', dodala je Buševac. 

Rezultati Izvještaja iskorišteni su za kreiranje niza preporuka za društvo, državu, kompanije, te same žene. Pored mjera koje se odnose na društvo u cjelini te zahtjevaju promjene tradicionalnih stavova o ulozi i mjestu žene u društvu, najbolji način za ženu da napreduje u profesionalnom životu je da ulaže u svoje obrazovanje i razvoj različitih vještina, da se efikasno umreži i da se mudro samopromoviše.

Kad je riječ o preporukama za državu, istraživanje je pokazalo da bi država mogla usvojiti niz mjera – od objave podataka i dopune zakona do razvoja društvene infrastrukture koja bi smanjila efekat dvostrukog tereta. Preporuke za kompanije, između ostalog, impliciraju mogućnost fleksibilnijeg radnog vremena i rada od kuće, pružanje podrške ženama na izvršnim funkcijama, kao i stvaranje baze podataka sa potencijalnim kandidatkinjama za funkcije u odborima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak