'Obrazovanje bošnjačke djece u RS je problem cijele Evrope'

Radiosarajevo.ba
'Obrazovanje bošnjačke djece u RS je problem cijele Evrope'

Banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić izjavio je u razgovoru za Anadolu Agency da djeca bošnjačke nacionalnosti moraju uskoro dobiti pravo na školovanje na svom maternjem jeziku.

Govoreći o problemu djece iz Konjević Polja i drugih dijelova bh. entiteta Republika Srpska (RS) koji već sedmicama bojkotiraju nastavu, tražeći, zajedno s roditeljima, puna prava na obrazovanje, muftija Čamdžić je naglasio da je to ''problem svih političara u Bosni i Hercegovini, ali i problem cijele Evrope''.

''Mora se osigurati obrazovanje svakog djeteta, iz svakog naroda. Neka se svako obrazuje na njegovu maternjem jeziku i neka uči nacionalnu grupu predmeta. To pravo postoji svugdje u svijetu. Meni je žao, duša me boli jer ovaj djeca već dva mjeseca ne idu u školu. Kada je prije dva i po mjeseca visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio mene u Muftijstvu u Banjoj Luci, on je izrazio maksimalnu podršku ovoj djeci i rekao da se ovdje radi o elementarnim, fundamentalnim pravima, te da je normalno da djeca znaju čitati i latinicu i ćirilicu'', govori muftija Čamdžić.

Dodao je kako nije riječ o imaginarnom problemu već o nečemu što se dešava svaki dan.

''Mi imamo problema u mektebima... Djeca nam ne znaju čitati ilmihal (udžbenik za učenike vjerske puke, op. a.) koji je na latinici! Mi ne odbijamo nijedno pismo. Mi smo bogatiji jer znamo i jedno, a drugo pismo, ali imamo pravo na svoj jezik i pismo. Ponosni smo jer znamo i jedan, a drugi, treći, peti jezik. Ali ne odustajemo od svojih prava. Mi smo ono što jesmo i ne možemo i nećemo odustati od toga'', rekao je muftija Čamdžić naglasivši stav vrha Islamske zajednice u BiH da se adekvatno obrazovanje bošnjačke djece u RS mora osigurati.

Učenici bošnjačke nacionalnosti od drugog septembra ne pohađaju nastavu jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omoguće nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Odlučni su da neće napustiti kamp ispred zgrade OHR-a u Sarajevu dok ne budu imali pismenu garanciju da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak