Obnova Trebevićke žičare na čekanju, novca nema

Radiosarajevo.ba
Obnova Trebevićke žičare na čekanju, novca nema

Iako su sredstva za obnovu i rekonstrukciju Trebevićke žičare trebala biti osigurana u programskom okviru IPA I fondova za period od 2007. do 2013. godine, Delegacija EU obavijestila je Gradsku upravu da to neće biti moguće.

Ovaj podatak nalazi se u materijalu koji će gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić prezentirati vijećnicima na narednoj sjednici Gradskog vijeća. Također, navodi se i da je Delegacija EU spremna pomoći Gradu u planiranju i izradi budućeg programskog okvira kako bi se pokušala osigurati sredstva iz IPA II planirana za period od 2014. do 2020. godine.

U informaciji koja će biti predočena vijećnicima također se navode i brojni problemi u proceduri koji koče obnovu sarajevske žičare. Tako se ističe da nikada nije donesena formalna odluka Gradskog vijeća o početku obnove žičare, te da je njen pravni vlasnik GRAS.

"Trenutno Grad nema pravni osnov za podnošenje zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti, to može samo GRAS kao vlasnik. Također, na polazištu nekadašnje žičare sada se nalazi štamparija ovog preduzeća, koja je pod bankarskom hipotekom", navodi se u informaciji.

Dodatni problem predstavlja to što se žičara, koja je uvezena iz Švicarske kao poklon, trenutno nalazi u bazi EUFOR-a, za šta ima dozvolu do kraja ove godine. Komšić je zbog toga uputio pismo u kojem od EUFOR-a traži produženje tog roka.

On će vijećnicima na sjednici predložiti pet zaključaka, među kojima je i da se vlasništvo nad žičarom konačno prenese na Grad Sarajevo, piše Avaz.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak