Objavljen prvi konkurs za učešće na CineLink-u 2015.

Radiosarajevo.ba
Objavljen prvi konkurs za učešće na CineLink-u 2015.

CineLink je jedna od najuspješnijih platformi za razvoj i finansiranje filmskih projekata u Evropi sa prosjekom od čak 60 posto realizovanih filmova.

CineLink market Sarajevo Film Festivala (SFF) i prateće, pripremne radionice od samog početka su oblikovane po potrebama industrije u regiji, i u nastojanju da se katalizira nastanak što boljih filmskih projekata spremnijih za savremeno evropsko i svjetsko tržište i festivalsku distribuciju.

FOTO: Cinelink - mjesto na kojem nastaju uspješne filmske koprodukcije

Do sada su radionice par puta prilagođavane potrebama industrije, no razvoj i savremeni trenutak nalažu još ambiciozniji pristup posebno prvim i drugim filmovima. U regiji je za posljednjih 14 godina u jednoj vrsti sinergije sa CineLinkom stasala generacija autora i producenata koji su se uspješno izborili za mjesto na svjetskoj sceni. Njihovo iskustvo je ključno za mlađu generaciju autora i producenata  i put ka izgradnji dinamične filmske industrije u kojoj se čuju glasovi različitih generacija i filmovi rađeni sa različitim producentskim pristupima. 

CineLink: nevidljiva vrijednost SFF-a

Zato je SFF odlučio, pored njihovih ustaljenih saradnika, na CineLink radionice pozvati neke od vodećih regionalnih filmskih autora i profesionalaca da održe predavanja, prodiskutuju odabrane projekte i podijele svoju viziju filmske umjetnosti. Tako će na 13. CineLink radionicama za razvoj projekata gosti predavači i mentori biti Aida Begić, Ankica Jurić Tilić, Miroslav Mogorović i Srdan Golubović.

SFF je, također, odlučio razdvojiti konkurse Prvi konkurs, raspisan od danas i otvoren do 15. januara, namijenjen je prevashodno za prve i druge filmove autora koji žele participirati na radionici krajem marta-početkom aprila i raditi na razvoju svog projekta, te zatim prezentirati svoj prvi ili drugi film na CineLink koprodukcijskom marketu za vrijeme Sarajevo Film Festivala.

Drugi konkurs koji će biti objavljen u aprilu, namijenjen je zrelijim filmskim autorima i projektima koji su u poodmakloj fazi razvoja te u CineLink marketu traže pravo mjesto za internacionalizaciju projekta i pronalaženje inostranih partnera.

Za aplikacijske formulare i više informacija posjetite website www.sff.ba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak