Novogodišnji program u KPZ Zenica

Radiosarajevo.ba
Novogodišnji program u KPZ Zenica

Reportažu o proslavi Nove godine u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, autora Adnana Džonlića, prenosimo sa  Avaz.ba .  

Ubica Edib Buljubašić iz Zenice izdržava uvjerljivo najdužu ukupnu kaznu zatvora u BiH - 54 godine. Kazna je tolika usljed spajanja nekoliko presuda, uglavnom zbog višestrukih ubistava. Prema evidenciji zeničkog zatvora, Edib bi na slobodu mogao izaći tek 5. novembra 2043. godine.

Prva je osoba koju srećemo dok, u pratnji trojice stražara, kroz trostruku metalnu kapiju ulazimo u krug najčuvanijeg objekta u državi, zeničkog Kaznenopopravnog zavoda.

Svi zajedno
Iako većini stanovnika i nije do slavlja, Uprava je odlučila da Novu godinu niko ne dočeka u samici.

"Nova godina obilježavat će se u kolektivima, najvjerovatnije, do četiri ujutro. Oko 130 osuđenika (petina) ima pravo da je provede van kapija, sa svojima. Ovi unutra imat će za večeru pola pečenog pileta, sudžuku, lepinu, kolač, sok, slatkiše, voće, kablovsku TV i DVD filmove", kaže Mugdim Musić, prvi čovjek zatvora, zadužen za odgoj i tretman osuđenika.

Cjelokupni sedmični meni bogatiji je od onog većine žitelja BiH, a podrazumijeva dodatnu hranu za one koji rade, maloljetnike, posebne menije za dijabetičare, one koji jedu samo halal hranu i one koji u meniju žele i proizvode svinjskog porijekla, dok svi zajedno imaju za doručak i večeru još po dvije alternative kao što su med, pite... I nije tako samo za Novu nego inače.

Edib, kojeg smo spomenuli na početku priče, radi kao redar u zatvorskom fitnes-centru. Pomalo svira na "Korgovom" sintisajzeru, a zadužen je i za ozvučenje na priredbama. Muamer Topalović, ubica hrvatske obitelji na Badnju večer, donedavno je radio u tokariji metalne radionice, a sada je u Četvrtom paviljonu, zatvoru unutar zatvora, čiji su osuđenici pod posebnom prismotrom. Aleksa Mican (Anis Kundalić) izašao je nedavno iz Četvorke i sada radi na razglasu. Fakultetski obrazovan mladić i kompjuterski stručnjak leži zbog višestrukog ubistva pri pljački.

Iako u Upravi ne žele previše pričati, saznajemo da je dobrom raspodjelom po krugu izbjegnut bliski susret osoba koje „jedne zbog drugih leže" u istom zatvoru. Od "zvučnijih" imena ovdje su Ferid Okić, Tasim Kučević, Muhamed Ali Gaši... Kučevića stražari hvale kao najmirnijeg osuđenika kojeg do sada nije prijavio čak ni redar u sobi. Među osuđenicima je i 28 osuđenika zbog ratnih zločina.

Škole i kursevi
"Nama su svi osuđenici isti, pa i oni za koje smo utvrdili da su platili da ih kolege napadnu da bi pod tim izgovorom tražili premještaj. Zenica nije „slatka" nikome, jer smo najstrožiji zatvor, odavde bi podjednako rado išli i Bošnjaci i Arapi, pa i Kinezi, da ih imamo", kazao nam je Redžo Kahrić, prvi čovjek zatvora zadužen za sigurnost i zapovjednik straže.

On dodaje da je u 2011. zabilježeno dvostruko manje prijava, disciplinskih postupaka, ali i kazni nego godinu prije, što je postignuto razdvajanjima po paviljonima. Oni najgori, koje treba zbog drugih skloniti, smještaju se u Četvorku ili Šesti paviljon.

"Samo osam posto osuđenika je C grupa, to su oni koji prave probleme, a 75 posto njih nije nikad napravilo problem" kaže Musić za Avaz.ba.

KPZ u brojkama
723 osuđenika, plus 42 u pritvoru
12 osoba zatvorenih kao maloljetnici

Osuđenici s najdužim kaznama (U zagradi je datum mogućeg izlaska)
1. Edib Buljubašić 54 (5. 11. 2043.)
2. Jasminko Jašarević 42 (1. 12. 2047.)
3. Muamer Topalović 35 (25. 12. 2037.)
4. Aleksa Mican 35 (9. 4. 2040.)
5. Asim Kovač 34 (21. 3. 2019.)
6. Niset Ramić 30 (14. 3. 2024.)
7. Šerif Hadžić 28 (3. 6. 2036.)
8. Ferid Okić 26 (20. 2. 2029.)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak