Novinari među bh. političarima: Ivanić, Kojović, Hadžiomerović...

Radiosarajevo.ba
Novinari među bh. političarima: Ivanić, Kojović, Hadžiomerović...

Nigdje pa ni kod nas nisu rijetki slučajevi političkih transfera. Ljudi mijenjaju političke tabore, nekad važeće ideologije često u zaborav odu u djeliću sekunde. Miriše vlast i ne biraju se sredstva uživanja u njoj.

Osim međustranačkih, nisu rijetke ni transferi ''druge vrste'', a nama su posebno interesantni oni koji su u političke vode uplovili iz novinarskih. A i njih ima mnogo i svi su zanimljivi. Krenimo.

Bakir Hadžiomerović - Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1998. godine. Četiri godine je radio na TV BiH kao novinar i urednik. Od 1999. do 2000. radi na televiziji OBN, a nakon toga je dvije godine pisao za Slobodnu Bosnu i radio na BHT-u. Karijeru na Federalnoj televiziji počinje 2002, prvo kao novinar, potom urednik informativnog programa, a na kraju glavni i odgovorni urednik TV programa i multimedije. 

Damir Hadžić - Nakon završene srednje škole upisuje Fakultet političkih nauka (odsjek žurnalistika) na Sarajevskom univerzitetu, gdje je diplomirao 1999. godine.

Emir Suljagić - Pisao je za magazin Dani od 1996. do 2002, gdje je kratko bio član uređivačkog kolegija. Dvije godine je bio dopisnik iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, londonskog Instituta za ratno i mirnodopsko izvještavanje. Završio je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, a doktorirao 2009. u Hamburgu na Institutu za mirovna istraživanja i sigurnosne studije.

Mladen Ivanić - Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci 1981. godine, a doktorirao sedam godina kasnije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Postdoktorske studije završio je na univerzitetima u Manheimu i Glasgowu. Nakon završetka fakulteta radi kao novinar na Radiju Banja Luka

Fahrudin Radončić -Već nakon srednje škole Radončić počinje pisati za Omladinske novine Socijalističke Republike Crne Gore, a posljednju 1980. godinu u ovoj redakciji je bio glavni urednik. Postaje novinar zagrebačkih sedmičnih novina Danas, za koje je pisao do 1992. godine. Radončić u Sarajevo dolazi 1991. i registrira firmu Radoncic Public, koja zbog početka rata nikada nije počela raditi. Kaže da je naredne godine pristupio Armiji BiH u kojoj je godinu dana radio kao šef Pres-službe Vrhovne komande Armije BiH. Radončić pokreće sedmične novine Bošnjački Avaz koje su izlazile do kraja 1995. godine. Nakon toga je pokrenuo novinu Dnevni avaz u sklopu Izdavačkog poduzeća Avaz. Nešto kasnije osnovao je i firmu Avaz-roto press u čijem sastavu se nalazi i štamparija.

Ognjen Tadić - Od 1990. do 1998. godine Tadić se bavio novinarstvom. Radio je na Omladinskom radiju Sarajevo, Trećem programu TV Sarajevo, NRTV-u Dobre vibracije Sarajevo, S-kanalu Pale, Srpskoj radio-televiziji Pale–Banja Luka.

Peđa Kojović - Diplomirao je 1988. na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Tokom i nakon pravnog studija radio je kao novinar na Omladinskom programu, magazinima Naši Dani i Nedjelja, na TV dnevniku Yutel i trećem TV programu RTVBiH Dobre vibracije. Od 1990. do 2008. godine radio je za agenciju Reuters u SAD-u, gdje je i živio do 2008. godine. Po povratku u Sarajevo bavi se književnošću. 

Aleksandra Pandurević - Od 1998. godine radila je kao novinar za Srpsko Oslobođenje, beogradske Vesti i sedmični list Pečat

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak