Novinari iz BiH i Vojvodine u zajedničkom projektu 'Živeti zajedno'

Radiosarajevo.ba
Novinari iz BiH i Vojvodine u zajedničkom projektu 'Živeti zajedno'

Udruženje BH novinari i Nezavisno društvo novinara Vojvodine započeli su realizaciju projekta "Živeti zajedno" koji podrazumijeva produkciju pet dokumentarnih filmova i deset istraživačkih novinarskih radova građanskoj hrabrosti pojedinaca i pozitivnim pričama iz proteklog rata na području bivše Jugoslavije. 

''U moru negativnih primjera, nasilja, ratnih zločina, genocida, potpuno su zaboravljeni pojedinci, organizacije i inicijative, koje su konkretnim djelima pomogli onima 'sa druge strane'. Oni koji su se pokušali suprotstaviti zlu snosili su mnogobrojne negativne konsekvence od 'svojih'. Ali, uprkos tome, nisu odustajali'', saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Idući tragom slučaja Srđana Aleksića, koji je desetak godina poslije završetka rata stekao zasluženo pravo da bude heroj, "cilj nam je da progovorimo o sličnim pozitivnim/svijetlim primjerima u ratnom okruženju. Slučaj Srđana Aleksića i slični primeri jaki su simboli koji mogu da doprinesu boljem razumijevanju i pomirenju u regionu. Promocija ovih primjera nije svrha da zamagli činjenice, već da afirmiše pozitivne događaje, ljudskost i hrabrost u najtežim trenucima", navodi se u saopćenju. 

Projekt će biti proveden pod pokroviteljstvom Medijskog fonda EU. 

Povodom početka realizacije projekta Udruženje BH novinari i Nezavisno društvo novinara Vojvodine organizirat će konferenciju za medije u subotu u 11 sati u hotelu Grand u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak