Novih 17 projekata za zaštitu okoliša u KS

Radiosarajevo.ba
Novih 17 projekata za zaštitu okoliša u KS

Sedamnaest novih projekata sa ciljem zaštite okoliša, dobilo je finansijsku podršku  Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u ukupnoj vrijednosti od 1.281.350,00 KM, saopćeno je iz press službe Kantona Sarajevo. 

Nakon sprovedenog Javnog poziva, ministar prostornoog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić potpisao Ugovore sa predstavnicima javnih ustanova čiji su projekti odabarani da budu sufinansirani iz spomenutih sredstava. Kako je Jusić izjavio, ovi projekti daju brze efekte u oblasti zaštite  okoliša, a sredstva za njih prikupljena su od naplate ekološke naknade pri registraciji motornih vozila na području Kantona Sarajevo. 

Na Javni poziv pristiglo je 62 projekta, a komisija je po ranije utvrđenim kriterijima i uslovima, odabrala njih 17 i podijelila ih u tri skupine.

Prva skupina su projekti i programi sufinansiranja zaštite zraka. Deveta, Druga, Sedma  te Četvrta osnovna škola na lIidži, Osnovna škola „Hašim Spahić“ Ilijaš i OŠ „Podlugovi“ Ilijaš dobile su sredstva za „Projekte povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisija u zrak prelaskom sa tečnih goriva na prirodni gas u svojim kotlovnicama. KJKP“Park“ dobilo je sredstva na projekt „Poboljšanje kvaliteta zraka uređenjem novih površina urbanog zelenila, a KJKP „Rad“ za „Projekt smanjenja štetnih emisija iz saobraćaja nabavkom električnog vozila za sakupljanje otpada i električnog usisivača u pješačkoj zoni grada Sarajeva. Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić realizirat će projekt „Rekonstrukcija sistema grijanja i pripreme potrošne tople vode u objektima Zavoda, a hotel „Maršal“ će spomenuta sredstva iskoristiti na projekt „Nabavke i instalacije solarnih kolektora u cilju smanjenja štetnih emisija u zrak“.

Sufinansiranje projekata i programa upravljanja otpadom ostvarilo je pet podnosioca prijava: Klinički centar Univerziteta u Sarajevo za „Projekt zbrinjavanja infektivnog medicinskog otpada“, Općina Novo Sarajevo za projekt „Očistimo i uljepšajmo Općinu Novo Sarajevo“, Općina Hadžići na projekt „Proširenje područja organizovanog skupljanja komunalnog otpada na području Općine Hadžići spuštanjem nivelete lokalnog puta ispod podvožnjaka pruge Sarajevo-Ploče, Općina Vogošća za projekt “Izgradnja niša za hajfiše sa nadstrešnicama“ i KJKP „Pokop“ za projekt „Kompostana Vlakovo.

Javno preduzeće „ZOI '84“ realizirat će projekt “Prihvat i prečišćavanje oborinskih voda sa javnih parkirališta i prostora tehničke baze u Ski centru Igman Bjelašnica, a Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja sredstva će iskoristiti  za „Projekt fijakerskog stajališta na Vrelu Bosne“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak