Novi uslovi predavanja zahtjeva za vizu

Radiosarajevo.ba
Novi uslovi predavanja zahtjeva za vizu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini imat će važnu promjenu u načinu zakazivanja termina za razgovor za vize, plaćanju takse i načinu dostave pasoša za podnosioce zahtjeva za neuseljeničke (posjetilačke) vize počevši od četvrtka, 27. decembra, a kako je u saopćenju rečeno detaljne informacije o ovoj promjeni za podnosioce zahtjeva za neuseljeničke vize dostupne su na njihovoj internet stranici.

Sve usluge vezane za zahtjeve za sve vrste neuseljeničkih viza (tj. turističke i poslovne), uključujući zakazivanje termina i preuzimanje pasoša s odobrenom vizom, bit će pokrivene jedinstvenom „taksom za vizu“ i neće biti dodatnih taksi ili plaćanja usluga vezanih za podnošenje zahtjeva za vizu.

Nakon 26. decembra kupovina PIN-a za zakazivanje termina za razgovor za vizu više neće biti potrebna. Počevši od 27. decembra 2012. moći će se zakazati termin bez dodatnih troškova putem novog sistema.

Također, postojat će nova opcija da se taksa za vizu plati kreditnom karticom putem interneta ili telefona bez odlaska u banku. Podnosioci zahtjeva koji žele platiti gotovinom i dalje će imati mogućnost da taksu plate u bilo kojoj poslovnici Raiffeisen banke u BiH.

Podnosioci zahtjeva za vizu će podizati pasoše s izdatom vizom na jednoj od lokacija DHL-a, tako da više neće biti potrebe da ponovo dolaze u Ambasadu. Podnosioci zahtjeva u Bosni i Hercegovini će imati opciju da pasoše podignu u prostorijama DHL-a u Sarajevu, Banjoj Luci ili Tuzli.

Kancelarije DHL-a će podnosiocima zahtjeva pružati mnogo više fleksibilnosti u pogledu dana i vremena kada mogu podići pasoš s izdatom vizom. Neće biti potrebno platiti nikakvu dodatnu taksu za dostavu pasoša s izdatom vizom.

Taksa za vizu za sve vrste viza za Sjedinjene Države se nije promijenila i ista je u svim ambasadama Sjedinjenih Država u svijetu, uključujući i Sarajevo.

Ranije, podnosioci zahtjeva za neuseljeničke vize u nekim zemljama plaćali su dodatne takse za usluge vezane za vize, poput taksi za zakazivanje termina i/ili dostavu pasoša s izdatim vizama.

Spisak taksi za podnošenje zahtjeva za vizu za sve vrste neuseljeničkih viza može se naći ovdje.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini sa zadovoljstvom prihvata zahtjeve za neuseljeničke vize i podstiče državljane Bosne i Hercegovine da putuju u Sjedinjene Države. Svake godine SAD primi više od 50 miliona stranih posjetilaca koji dolaze kao turisti, poslovni ljudi, studenti ili radnici na privremenom radu, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak