Novi Travnik: Djeci sa invaliditetom olakšan pristup školama

Radiosarajevo.ba
Novi Travnik: Djeci sa invaliditetom olakšan pristup školama

U Novom Travniku danas je obilježen završetak izgradnje pristupnih rampi za osobe sa invaliditetom u dvije osnovne škole u ovoj općini. Riječ je o školama 'Musa Ćazim Ćatić' i 'Novi Travnik'. 

Pristupne rampe izgrađene su sredstvima osiguranim kroz projekt EU za podršku Vijeću za osobe sa invaliditetom BiH.

Kako je Feni kazao predstavnik Udruženja 'Inicijative preživjelih od mina' Ramiz Bećirović, izgradnjom ovih rampi omogućena je direktna primjena Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom koja nalaže potrebu osiguranja pristupačnosti obrazovnih institucija za svu djecu sa invaliditetom.

Rampe su izgrađene u saradnji s Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom Srednjobosanskog kantona i predstavnicima ovih škola. Izgradnja pristupnih rampi koštala je oko 10.000 KM.

Također, u ovim školama u Novom Travniku obavlja se i glasanje tokom izbora, tako će pristupne rampe omogućiti svim osobama sa invaliditetom na području ove općine da učestvuju u izbornom procesu.

Izgradnja pristupnih rampi jedna je od aktivnosti provedenih u okviru projekta 'Podrška mehanizmu zaštite i promocije ljudskih prava osoba sa invaliditetom' koji finansira Evropska unija iz sredstava programa Evropskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava (EIDHR).

Program podrške za 2010. godinu provodi Udruženje 'Inicijative preživjelih od mina' iz Tuzle u partnerstvu sa Udruženjem 'BOSPO' iz Tuzle i saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Projektne aktivnosti su usmjerene na izgradnju kapaciteta Vijeća za osobe s invaliditetom BiH, savjetodavnog tijela vlade BiH za pitanja invalidnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak