Novi standardi ishrane u vrtićima i školama

Radiosarajevo.ba
Novi standardi ishrane u vrtićima i školama

3% djece ispod pet godina starosti u Federaciji BiH  neuhranjeno, od čega 2% umjereno, dok je 0,7% klasificirano kao ozbiljno neuhranjeno

17% djece ispod 5 godina u FBiH su preuhranjena

6% školske djece nikada ne doručkuje 

Voće konzumira svakodnevno samo 55,8%, a povrće 45,8% djece 

Ovi uznemirujući podaci ukazuju na ozbiljan problem vezan uz ishranu najmlađe populacije naše zemlje. 

Potaknuti ovim, predstavnici Ministarstava obrazovanja i nauke F BiH, Ministarstva zdravstva F BiH te organizacije World Vision potpisali su u petak Memorandum o saradnji u realizaciji projekta 'Ishrana i zdravlje djece, trudnica i majki' koji će biti podsticaj za izradu smjernica i standarda za ishranu predškolske i školske djece,

Memorandum su danas potpisali federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović i nacionalni direktor World Visiona BiH Hans Bederski. 

Cilj ovog projekta je zaustavljanje negativnih trendova obolijevanja radi loše ishrane djece u BiH.

Postojeći standardi su zastarjeli i neophodno je njihovo inoviranje i usklađivanje sa savremenim trendovima u ishrani djece koja treba da  bude zdrava osnova za njihovo sretno i poticajno odrastanje, kako u okviru porodice, tako i u okviru vrtića i škole.

Politika za unapređenje ranog rasta i razvoja djece

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i usvojila Politiku za unapređenje ranog rasta i razvoja djece, koja će biti osnova i za kreiranje standarda ishrane djece, te tako iskazala svoje opredjeljenje da omogući zdrav i sretan start u životu svakom djetetu.

Multisektorska Radna grupa iz oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite finalizirala je Strateški plan za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u Federaciji BiH, 2013-2017. godina, koji će uskoro biti upućen Vladi FBiH na usvajanje.

Uz osiguranje dostupne i kvalitetne usluge koja će podsticati i stimulisati pravilan rast i razvoj djece od rođenja do 3 godine, posebno značajna aktivnost je i povećanje dostupnosti predškolskog odgoja za svu djecu. Ovo će podrazumijevati i kontinuirano praćenje rasta i razvoja djece sa fokusom na zdravu ishranu, zdrave navike i sigurno okuženje u kojem djeca žive i borave. 


'Zdravi stilovi života'

Veoma je važna i edukacija roditelja, kao i zaposlenih u predškolskim ustanovama i ona predstavlja jedan od ciljeva projekta. 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u saradnji sa nevladinim organizacijama, te predstavnicima zdravstva i socijalne zaštite započelo aktivnosti  izmjena nastavnih planova i programa za osnovne škole radi uvođenja tema koje afirmišu zdrav način života.

Vezano:

Selma Gičević: Istraživanje o prehrani u vrtićima u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak