Novi Šeher: Sve manje podjela među učenicima

Radiosarajevo.ba
Novi Šeher: Sve manje podjela među učenicima

 

Mary Ann Hennessey, šefica ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini u petak, 5. aprila, posjetila je OŠ Novi Šeher u istoimenom gradu, u blizni Maglaja, te se sastala sa direktorom, nastavnim osobljem i učenicima škole.

U navedenoj osnovnoj školi nastava se provodi na dva jezika i nastavna plana i programa. Iako djeca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i dalje pohađaju nastavu u odvojenim učionicama, Hennessey je izjavila da je "dobro vidjeti da su preduzeti određeni koraci kako bi se škola ponovo integrisala, a u skladu sa predloženim zaključcima koordinacije ministara obrazovanja u Federaciji BiH u vezi sa ukidanjem segregacije u školama."

Škola je sada administrativno i pravno ujedinjena, te djeca mogu boraviti u zajedničkim prostorijama škole bez odvajanja.

„Vlada Zeničko-dobojskog kantona, ministar obrazovanja i novi direktor OŠ Novi Šeher su postigli zaista puno ove godine, uz podršku i pomoć misije OSCE-a u BiH i nekoliko nevladinih organizacija“, poručila je Hennessey.

Takođe, Hennessey je čestitala porodicama i nastavnicima, koji su odlučili ostati zajedno u OŠ Novi Šeher, umjesto da dodatno pojačavaju etničke podjele slanjem djece u monoetničke škole u susjednim opštinama. "Donijeli ste pravu odluku za vaš grad i za budućnost djece", izjavila je Hennessey, te dodala da se nada da će "opštine u ZE-DO kantonu raditi zajedno sa kantonalnim, entitetskim i državnim nivoima vlasti, kako bi se osiguralo da svako dijete ima pristup obrazovanju baziranom na kvalitetu i jednakosti."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak