Novi most i rampe na Stupskoj petlji

Radiosarajevo.ba
Novi most i rampe na Stupskoj petlji

Izgradnja i rekonstrukcija Stupske petlje, koja je sastavni dio XII transverzale, započeta je prvih dana jula. Prva faza radova se obavlja bez većih problema.

Na ovom najopterećenijem i najfrekventnijem čvorištu u Kantonu Sarajevo uradit će se rekonstrukcija dvije rampe B i D, koje su izlaz prema Zenici i Foči, i izgraditi nove dvije A i C uz četiri potputnjaka i dva pothodnika, te novi most.

Investitor je Direkcija za ceste KS-a, a za ove namjene osigurana su kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj. Dužina trase je 900 metara, vrijednost ugovorenih radova je 21.725.514 KM, dok bi troškovi imovinskopravnih odnosa trebali biti oko 9,2 miliona KM. Izvođač radova je Konzorcij Euro-Asfalt i ŽGP i sve bi trebalo biti završeno za 12 mjeseci.

Direktora projekta Josip Vlašić je izjavio da se radovi obavljaju prema predviđenoj dinamici, mada se u narednom periodu mogu očekivati problemi sa imovinskopravnim odnosima, koje će investitor morati rješavati što prije. Općina Ilidža je zadužena za stambene objekte koji su legalni, dok one sa privremenom dozvolom, među kojima je i objekat Dalasa, rješava Kanton Sarajevo, piše Oslobodjenje.ba.

"Trenutno se dograđuje rampa B i gradi nova rampa C koja se nalazi na lijevom dijelu Stupske petlje. Postavljeni su betonski šipovi za novi most koji će biti nešto širi od ovog koji imamo, a urađena je i dodatna projektna dokumentacija po kojoj stope mosta trebaju biti izvan katoličkog groblja. Također se obavljaju zemljani radovi na desnoj strani XII transverzale od nove džamije do objekta Dalasa, gdje se vrši nasipanje do visine buduće saobraćajnice. Na lijevoj strani se planiraju isti radovi, ali za sada ne mogu početi jer nisu riješeni imovinskopravni odnosi sa fabrikom namještaja", kaže Vlašić.

Složeno gradilište

Gradilište je vrlo složeno jer je na veoma frekventnom području i radovi se  odvijaju uz protok saobraćaja koji je samo djelimično izmješten. Tu su pijaca, tramvajsko stajalište, groblje i drugi objekti, ali ovo je i čvorište instalacija. Ipak, izvođači radova ističu da se svi problemi rješavaju u hodu, a očekuju da će tako biti i ubuduće. Vjeruju da rokovi neće biti prolongirani i da se cijeli posao može završiti za 12 mjeseci.

Ovim projektom Stupska petlja će dobiti oblik moderne saobraćajnice po evropskim standardima. Ujedno će se smanjiti sadašnje gužve i poboljšati protok saobraćaja u ovom dijelu grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak