Novi konkurs za Prvu samostalnu

Radiosarajevo.ba
Novi konkurs za Prvu samostalnu


Nakon uspješno realizovanog prvog konkursa za učešće u projektu ‘’Prva samostalna’’ u Zvonu na kojem su izabrani umjetnik Saša Džino I historičarka umjetnosti Elma Hodžić, Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti „Zvono“ raspisuje konkurs za drugu od ukupno četiri izložbe koje će se tokom 2012. godine realizovati u okviru projekta „Prva samostalna“ u Zvonu.

Njegujući tradiciju započetu 1979. godine, kada je kafe-galerija „Zvono“ bila jedino mjesto gdje su mladi umjetnici mogli izlagati, Udruženje „Zvono“ odlučilo je pokrenuti projekat tokom kojeg bi se u 2012. godini u kafe-galeriji „Zvono“ (Hamdije Kreševljakovića 17) realizovale četiri samostalne izložbe mladih umjetnika iz Sarajeva.

Izložbe odabranih umjetnika i umjetnica biti će organizacijski i medijski popraćene kao i sve izložbe u „Zvonu“, a tekstove o radovima će pisati studenti/studentice sa Katedre za historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Tekstovi i intervjui o izložbama će biti objavljeni na portalu www.radiosarajevo.ba, koji je partner ovog projekta.

Udruženje „Zvono“ ovim projektom ima za cilj promociju talentovanih umjetnika/umjetnica i historičara/historičarki umjetnosti. Također, iz Udruženja navode da im je namjera  da talentovani mladi umjetnici/umjetnice i historičari/historičarke umjetnosti  prođu kroz iskustvo procesa organizovanja i promocije jedne izložbe, kako bi u budućnosti doprinijeli profesionalnom razvoju umjetničke i izlagačke scene u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. U budućnosti je planirano da se projekat proširi na prostor cijele Bosne i Hercegovine.

Umjetnici i umjetnice koji se žele prijaviti za učešće u projektu moraju ispunjavati uslov da do sada nisu imali samostalnu izložbu.

Umjetnici i umjetnice  za prijavu  trebaju  poslati CV, portfolio radova s kojima se prijavljuje na projekat (fotografije radova, tehnika i dimenzije rada u skladu sa prostorom kafe galerije 'Zvono') i izjavu da kandidat do sada nije imao/imala samostalnu izložbu na: udruzenjezvono@gmail.com, sa subjectom: Prijava za projekat „Prva samostalna“.

Na isti način se prijavljuju I historičari i historičarke umjetnosti, a uz CV je potrebno priložiti autorski tekst dužine do 1500 riječi.

Konkurs za drugu  izložbu biće otvoren do 20. maja.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte Udruženje na navedeni mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak