Novi Grad: Vrtići se ne održavaju, sredstva se uzalud troše

Radiosarajevo.ba
Novi Grad: Vrtići se ne održavaju, sredstva se uzalud troše

U osam vrtića za predškolski odgoj i obrazovanje na području sarajevske općine  Novi Grad je smješteno 973-oje djece.

Šest vrtića su u sklopu Javne ustanove Djeca Sarajeva, jedan vrtić je u sastavu SOS Društvenog centra Hermann Gmeiner na Mojmilu, a jedan je privatni vrtić Bilingual nurseru school u naselju Buča Potok.

Općina Novi Grad Sarajevo poduzela je aktivnosti radi obnavljanja jedinog devastiranog vrtića Vjeverica, na Ali-pašinom Polju, a dio prostora u ulici Hamdije Kapidžića bit će izdat na korištenje JU Djeca Sarajeva za opremanje još jednog vrtića, pod nazivom Kadifica. Za opremanje tog vrtića dio sredstava izdvojila je novogradska općina.

U Informaciji o izgrađenosti i rekonstrukciji objekata za predškolsko obrazovanje koja je razmatrana na sjednici Općinskog vijeća Novi Grad se navodi da je "zajednički problem većine novogradskih vrtića neadekvatno održavanje vanjskih zidova objekata, dvorišta i zelenih površina unutar ograde vrtića zbog niske ograde i dijelom nemara uposlenika", piše Fena.

Prethodnih godina Općina Novi Grad Sarajevo je finansirala hortikulturno uređenje i oplemenjivanje dvorišta vrtića Dunje na Otoci i Labudovi u Švrakinom Selu, ali po preuzimanju urađenih dvorišta briga i dalja njega od uposlenika je izostala, a uložena sredstva su uzalud utrošena.

Nedostatak objekata za predškolsko obrazovanje je evidentan na desnoj strani Miljacke gdje postoji jedan privatni i jedan vrtić JU Zeko u naselju Buča Potok, a niti jedan za ostala naselja (Boljakovo, Briješće, Dobroševići, Sokolje, Zabrđe). Iz tog razloga obavezan vid nastave za djecu predškolskog odgoja organiziran je u školama na tim područjima, a mlađi uzrasti su prepušteni snalaženju roditelja za iznalaženje privatnih smještaja ili organiziranje prijevoza do najbližeg vrtića, navodi se između ostalog u Informaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak