Novi Grad: Čišćenje atomskih skloništa, ruglo i opasnost za građane

Radiosarajevo.ba
Novi Grad: Čišćenje atomskih skloništa, ruglo i opasnost za građane

Općina Novi Grad Sarajevo prvi put nakon više od deset godina realizira projekt čišćenja zapuštenih atomskih skloništa na području Novog Grada. 

Skloništa su predstavljala ruglo, ali i opasnost po zdravlje građana, jer su se u njima godinama nakupljali voda, fekalije i otpad. 

Uposlenici Službe civilne zaštite Novi Grad u proteklom su periodu očistili deset vanblokovskih skloništa. Planirana je deratizacija ovih prostora i njegovo propisno zatvaranje do određivanja konačne namjene i sanacije, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad. 

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić danas je sa saradnicima obišao skloništa na Trgu Sabora bosanskog, gdje su radovi u toku, te očišćeno sklonište na Trgu Sarajevske olimpijade na Dobrinji, gdje je voda dosezala do 1,6 metara visine. 

"Prvi put je Služba civilne zaštite Općine Novi Grad ušla u jedan veliki projekt čišćenja skloništa na teritoriji općine Novi Grad. Ukupno je 20 vanblokovskih skloništa u Novom Gradu. U ovoj akciji je deset skloništa očišćeno. Izbačeno je oko 150 tona raznog otpadnog materijala i ispumpane su ogromne količine vode. To je veoma značajno zbog higijensko-epidemiloških razloga za građane koji žive u okolnim zgradama. Imali smo puno pritužbi građana, jer se bukvalno radilo o deponijama smeća", kazao je načelnik Efendić. 

Općina će krenuti u sanaciju skloništa i njihovu pripremu, kako bi se ona mogla upotrijebiti u korisne svrhe. 

"Nekoliko skloništa na području Novog Grada iskorišteno je za potrebe skladištenja robe za različite firme. Ponudit ćemo nekim firmama da zajedno s nama uđu u sanaciju skloništa da bi ih nakon toga mogli koristiti, kroz ugovor s Općinom. Njihova sanacija zahtijeva značajna finansijska sredstva, ali postoji nekoliko skloništa na čijoj su sanaciji potrebni manji zahvati, tako da će ih Općina, najvjerovatnije, sanirati sama", pojasnio je načelnik Općine Novi Grad. 

Zamjenik predsjednika Savjeta MZ Dobrinja B Mahir Serdarević izrazio je zadovoljstvo zbog rješavanja višegodišnjeg problema stanovnika ovog dijela Novog Grada. Kazao je da je problem prisutan više godina i da su građani sa oduševljenjem dočekali realizaciju ovog projekta. 

Posebno su se građani žalili na sklonište na Trgu zlatnih ljiljana koje je bilo deponija smeća i odakle si širio nesnosan neugodan miris. 

"Sklonište je sada očišćeno tako da više neće predstavljati opasnost po zdravlje građana. Sada je sve riješeno i nadam se da građani više neće odlagati smeće u ovim prostorima", kazao je Serdarević. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak