Nove cijene vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Nove cijene vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela Odluku kojom je utvrdila cijene usluga vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo.

Po novoj odluci cijena za potrošenih prvih pet kubika vode neće se mijenjati i iznosit će 1,17 KM po jednom kubiku. Domaćinstva čija se potrošnja kreće između 5 i 30 kubika mjesečno plaćat će cijenu od 1,40 KM po potrošenom kubnom metru, a cijena od 1,95 KM po kubnom metru vode obračunavat će se za potrošače čija potrošnja prelazi iznos od 30 kubika vode u jednom mjesecu.

Fiksni dio cijene od 2,34 KM obračunava se svim potrošačima bez obzira na količinu potrošene vode. U sve navedene cijene uračunat je iznos od 17 posto PDV-a.

Institucije, tj. pravna lica iz oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke, kulture, socijalne zaštite i vojne institucije plaćat će 1,95 KM po kubnom metru potrošene vode, uz fiksni iznos od 4,68 KM.

Za ostale potrošače cijena će iznositi 3,65 KM po kubnom metru, a fiksni dio je određen u zavisnosti od profila vodomjera.

Ova odluka će se primjenjivati od 1. decembra 2013. godine, a kao početno stanje za obračun vode i odvodnje otpadnih voda po gore spomenutim cijenama uzimat će se posljednje očitano stanje na vodomjerima.

Odluka o utvrđivanju cijena vodnosnabdijevanja i odvodnje otpadne vode od 16. jula 2013. godine prestaje da važi danom primjene nove Odluke.

Vlada je zatražila od KJKP Vodovod i kanalizacija da izvrše dodatne kontrole instalacija kod domaćinstava čija mjesečna potrošnja prelazi 30 kubika vode. Vlada je posebnim zaključkom zadužila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša da u roku od 90 dana predoči Vladi program mjera sanacije i konsolidacije komunalnih preduzeća u cilju ostvarivanja korektnijeg poslovanja, saopštila je Press služba KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak