Novac, čokolade, šećerke: Djeca se raduju i bajramluku

Radiosarajevo.ba
Novac, čokolade, šećerke: Djeca se raduju i bajramluku

Večeras, nakon akšam-namaza završava mjesec ramazan te slijedi najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji - Ramazanski bajram koji će se dočekati u porodičnom okruženju. Bajram će sutra obilježiti muslimanski vjernici u BiH, regionu, ali i širom svijeta. 

Ramazanski bajram je jedan od najvećih muslimanskih blagdana kojim se obilježava završetak najblagoslovljenijeg mjeseca posta. 

Bajramski specijaliteti su begova čorba, bosanski lonac, hadžijski ćevap, različite dolme i sarma. Na stolu su nezaobilazne i različite pite. Slatkiši su vrlo bitan element bajramske trpeze, a najčešće su to baklava, ružice, tufahije i halva. 

Ovaj praznik predstavlja i posebnu radost za djecu. Bajram banka ili bajramluk je nešto što se čeka i čemu se raduje.

Običaj je da djeca obilaze stariju rodbinu i komšije i da budu darivani novcem, čokoladom ili bombonama. Nekada su bile popularne "šećerke". Djeca su nekada roditeljima Bajram čestitali ljubljenjem u desnu ruku, a roditelji uzvraćaju djeci ljubljenjem u čelo i darivanjem uz hair-dovu. Taj običaj se u BiH ponegdje očuvao do danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak