Nova tabla na JU Vladimir Nazor, uklonjena riječ 'retardirani'

Radiosarajevo.ba

Tabla sa natpisom Javna ustanova Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor Sarajevo postavljena je na zgradu ove ustanove samo nekoliko sati nakon što je Skupština Kantona Sarajevo usvojila odluku o promjeni naziva ove institucije.

Damir Marjanović, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo je zajedno sa Zulfom Ahmetovićem, direktorom ove javne ustanove postavio table sa novim natpisom, na latiničnom i ćiriličnom pismu.

"Skidanje spornih tabli bila je jedna od prvih stvari koje sam uradio, a čini se da je ovo jedna od posljednjih stvari koje sam kao ministar uradio", rekao je nakon postavljanja table Damir Marjanović, koji je, podsjetimo, još u maju podnio ostavku.

Marjanović je naglasio da su roditelji najzaslužniji što je ova škola dobila naziv koji neće nikoga vrijeđati.

"Najbitnije je da je škola Vladimir Nazor dobila jedan naziv koji je dobro prihvaćen, među roditeljima, polaznicima, nastavnicima i menadžmentu škole", rekao je za Radiosarajevo.ba ministar Marjanović i ponovio da je prethodni naziv bio uvredljiv i neprihvatljiv po konvencijama o ljudskim pravima.

Zulfo Ahmetović, direktor Javne ustanove Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor rekao nam je da su dugi niz godina pokušavali da promijene neprimjereni naziv, te istakao kako je prvi korak napravljen zahvaljujući ministru.

Podsjećamo, prethodni naziv bio je Javna ustanova Centar za vaspitanje, obrazovanje, radno osposobljavanje i zapošljavanje mentalno retardirane djece, djece oboljele od autizma i cerebralne paralize Vladimir Nazor koji je promijenjen zbog toga što je sadržavao uvredljivi pojam 'retardiran', kao i zbog dužine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak