Nova oprema za rano otkrivanje raka grlića maternice

Radiosarajevo.ba
Nova oprema za rano otkrivanje raka grlića maternice

U Zavodu za zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo nabavljeni su savremeni uređaji za rano otkrivanje karcinoma grlića maternice.

U Zavodu za zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo danas je zvanično u rad pušten Kabinet za kolposkopiju sa novom dijagnostičkom opremom za rano otkrivanje karcinoma grlića maternice kod žena. Riječ je o savremenom optičkom kolposkopu i videokolposkopu, dva stola na električni pogon i monitoru za čiju je nabavku Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo izdvojilo 30.000 KM.

''Oko 300.000 žena iz Kantona Sarajevo svake godine dolazi na ginekološke preglede u ambulante Zavoda za zaštitu žena i materinstva, tako da će novi aparati svakako pomoći u unapređenju usluga koje se tu pružaju'', kazao je direktor Zavoda Midhat Kurtović.

Kurtović je pojasnio da se uz pomoć kolposkopskih pregleda mogu detektovati rane maligne promjene grlića materice, te da su ove vrste usluge dostupne u svih osam ambulanti Zavoda, gdje se pregledi obavljaju pomoću optičkih kolposkopa.

Izuzetak je videokolposkopija, koja se sada može obaviti samo u centralnom objektu Zavoda uz pomoć novog aparata, a koji će biti na raspolaganju svim ginekolozima zaposlenim u Zavodu. Kako je pojasnio direktor Kurtović, pomoću videokolposkopa moći će se pratiti ali i bilježiti, odnosno dobiti video zapis eventualnih promjena na reproduktivnim organima žene, što se ne može postići običnim optičkim kolposkopom.

''Nabavljeni uređaji značajno će doprinijeti zaštiti zdravlja naših sugrađanki, zbog čega Ministarstvo i dalje ima obavezu da podržava rad ove ustanove'', izjavio je ovim povodom ministar zdravstva KS Zlatko Vuković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak