Nova istraga na Pravnom fakultetu

Radiosarajevo.ba
Nova istraga na Pravnom fakultetu

Nakon što je predmet preuzela SIPA, saslušan je veliki broj svjedoka. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je spremno za otvaranje istrage u predmetu Pravni fakultet Sarajevo, a očekivati je i nove optužnice.

U centru pažnje istražilaca je odjeljenje u Tuzli, a istraga će se voditi i u Sarajevu, kao i odjeljenjima Srebrenica, Zenica i Goražde. Među osumnjičenima je najmanje pet profesora od kojih su trojica već spominjani u javnosti. Pod istragom će se naći i tuzlanski ministri, advokati i ugostitelji koji su pomagali u izvršenju krivičnih djela.

Pored toga, istražni organi provjeravaju porijeklo imovine profesora Fuada Saltage, Bajre Golića i Zdravka Lučića, obzirom na indicije kako je dio imovine stečen krivičnim djelima.

Do sada je saslušano više od stotinu svjedoka, među kojima je i Sead Omerbegović, ministar policije Tuzlanskog kantona.

Svjedoci potvrđuju da su seksualnim uslugama, novcem ili drugim materijalnim sredstvima plaćani ispiti. Predmet istrage će biti i odluka bivšeg dekana Pravnog fakulteta Fuada Saltage kojom je pojedinim profesorima omogućeno da ispituju studente i iz predmeta koje ne predaju, a da s tim predmetni profesori nisu bili upoznati.

Također će biti provjeren i način upisa studenata zbog postojanja indicija da se prilikom upisa na Pravni fakultet nije poštovala odluka osnivača, te da su i na taj način bivši čelnici Pravnog fakulteta pribavljali imovinsku korist. Kršenje upisne procedure je već utvrdila Inspekcija za obrazovanje Kantona Sarajevo.

sarajevo.co.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak