Nova generacija Inicijative mladih za ljudska prava u BiH

Radiosarajevo.ba
Nova generacija Inicijative mladih za ljudska prava u BiH

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Centrom za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, u sklopu programa „Mladi za pravdu“, organizira završno okupljanje mladih iz cijele BiH u Sarajevu, gdje će u četverodnevnom programu razgovarati na temu reforme pravosuđa i zaštite ljudskih prava kroz pravosudne institucije. Program traje već tri godine, te je podržan od USAID Projekta razvoja sektora pravosuđa II i Mrežu pravde u Bosni i Hercegovini.

"Vidjeti da su ljudi koji kroz edukacijske programe Inicijative prolaze od 2009. ili 2010. godine, a danas preuzimaju liderske pozicije u zaštiti ljudskih prava u svojoj lokalnoj zajednici, ali i na razini države, poruka nam je da danas ovim okupljanje pripremamo generaciju koja će isto to raditi 2015. ili 2016. Danas gledam u vas, četrdeset mladih iz cijele zemlje, kao one koji će sutra biti spremni da stanu sa druge strane stola u razgovoru sa političkim liderima ove zemlje.", rekla je na otvorenju skupa, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Alma Mašić.

Jučer su učesnici imali priliku slušati prezentaciju Drine Galičića iz Delegacije Evropkse unije u Bosni i Hercegovini. Jedna od učesnica, magistrica prava Sanja Zadro, komentira njegovo predavanje "Od suštinske je važnosti da mladi shvate da bez dijaloga o reformi pravosuđa neće biti ni pomaka na putu integracije u Evropsku uniju. Poglavlje 23, koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava, temelj su svakog daljeg razgovora. U tom smislu, ono što mi zagovaramo, a to je harmonizacija zakona i ujednačavanje sudske prakse, bit će prva tema koja nas čeka u budućim pregovorima."

Danas će aktivisti i aktivistice razgovarati o reformi pravosuđa sa Šukrijom Bašićem i Naserom Beganovićem u Savezu za bolju budućnost BiH te Lidijom Korać u Socijaldemokratskoj partiji BiH. Nakon toga će o ulozi Evropskog suda za ljudska prava i Vijeća Evrope u ovom procesu, razgovarati sa Anitom Tavrom iz Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.

Također, o ulozi vrhovnih sudova u zemljama Evropske unije, govorila je više Valery Perry iz Public Internationa Law Policy Group, organizacije koja ima svoje urede širom svijeta, te se bavi pitanjima javnog prava. 

"Uspostava Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine danas izgleda kao dalek cilj i stvar oko koje nema političkog konsenzusa. Ne trebamo čekati da do toga dođe, već moramo danas nuditi alternative prihvatljive svim stranama u procesu, a koje će osigurati jednak pristup pravdi i ujednačenu sudsku praksu.", komentirao je Rasim Ibrahimagić, student prava iz Tuzle.

 

„Reforma pravosuđa ostaje tema na kojoj moramo dalje raditi kako bi je približili građanima i građankama Bosne i Hercegovine. Sa Centrom za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, odnosno autorima Midhatom Izmirlijom i Adnanom Kadribašićem, izradili smo analizu "Ka pravnoj sigurnosti" koja daje konkretne zaključke u vezi sa razlikama između entitetskih krivičnih zakona. Samo tako, konkretnim brojevima i argumentima, možemo pregovarati i zagovarati promjenu u ovom polju. Danas imamo tu ljude nove generacije koji će preuzeti misiju koju smo mi postavili i započeli još 2010. godine sa početkom ovog programa.", rekao je Nedim Jahić, koordinator projekta "Mladi za pravdu".

Kroz različite trening programe, javne rasprave i studijske posjete u sklopu aktivnosti programa „Mladi za pravdu“, u posljednje tri godine je prošlo preko 400 mladih studenata prava, političkih nauka, ali i drugih fakulteta društvenog usmjerenja. Tokom ljeta mladi su organizirali 9 javnih rasprava na temu harmonizacije entitetskih krivičnih zakona i ujednačavanja sudske prakse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak