Nova drama na bh. oglašivačkom tržištu

Radiosarajevo.ba
Nova drama na bh. oglašivačkom tržištu

Specijalizirana agencija za mjerenje gledanosti "AGB Nilsen" izdavala je lažne potvrde o emitiranju reklama na televizijama u Bosni i Hercegovini i tako oštetila međunarodne kompanije za više miliona eura, piše u tekstu jutros objavljenom u beogradskom Informeru.

Tekst naslovljen kao TV pljačka u BiH: Naplaćivali reklame koje nikad nisu emitirali, objavili su i neki bh. mediji.

Navodi se, dakle, da je šteta načinjena neemitiranjem plaćenih reklama veća od 5 miliona eura i da je naknadnim kontrolama utvrđeno da čak četvrtina plaćenih reklama na TV1 mreži nikada nije emitirana.

Da stvar bude gora, iza ove agencije i TV mreže stoje isti ljudi. Tako su ukradeni milioni maraka od međunarodnih firmi, stoji u Informerovom tekstu uz informaciju da nisu oštećene samo kompanije koje su plaćale reklame nego i sve televizije koje pripadaju mreži.

Oni, na primjer, kažu nekoj od TV stanica da emitiraju 50 reklama, a TV1 Mreža naplati 80 i "Nilsen" to potvrdi. Tu su na šteti klijenti, TV stanica dobije manje novca nego što treba, a "Nilsen" i TV mreža zgrću milione.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je direktora programa sarajevske TV1 Sanjina Bećiragića koji nam je pojasnio da je vlasnik firme TV Mreža d.o.o. firma Red Top Media i da ne postoji bilo kakva vlasnička povezanost između ove dvije firme i istraživača gledanosti. Prema njegovom mišljenju, razlog pisanja teksta jesu ''naručioci'' iz naše zemlje.

''Vlasnik firme TV Mreža d.o.o. je firma Red Top Media i ne postoji bilo kakva vlasnička povezanost između ove dvije firme i istraživača gledanosti. Registar kompanija u BiH je javan i u to se može uvjeriti svako ko to želi. Vijest koja je objavljena na srbijanskom portalu Informer.rs je naručena i generirana iz Bosne i Hercegovine od glavnih aktera afere Gibraltar, odnosno vlasnika agencije SVRSA i United Media, Nevena Kulenovića i članova njegove organizacije'', kaže Sanjin Bećiragić za Radiosarajevo.ba i dodaje:

''Ovaj napad na TV Mrežu je direktna posljedica tužbe koju smo podnijeli protiv United Media i Nevena Kulenovića u kojoj tražimo odštetu za poslovnu prevaru i neispunjavanje ugovornih obaveza. Ovakvim napisima, nastoji se nanijeti poslovna šteta našoj firmi i TV Mreža će podnijeti tužbu protiv portala Informer.rs i svih onih koji stoje iza ovih aktivnosti. Inače, Informer je poznat po ovakvim naručenim kampanjama i zbog objavljivanja laži u više navrata je sankcioniran od Savjeta za štampu Srbije, a nekoliko printanih izdanja ovog medija je čak dobilo i mjeru zabrane distribucije'', zaključio je Bećiragić.

Mrežu TV1 čine TV1, Alfa TV, TV Zenica, TVTK, TV Mostar, FTV Hit, TV K3 i RTVUSK. Kada se reklama naruči na TV1 mreži, trebala bi se emitirati u istoj seriji i u isto vrijeme, na svih osam TV stanica jer izvještaj o emitiranju dolazi iz Nielsenovog predstavnika za BiH.

Ako je Nielsen u izvještaju naveo da su se emitiranja desila i objavio njihovu gledanost, a emitiranja nisu zabilježena, onda se radi o velikoj pljački medijskih budžeta.

S obzirom na to da se kompanija Nielsen spominje i u drugim državama, onda bi se ovdje moglo raditi o široj, regionalnoj kriminalnoj organizaciji.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je i kompaniju Nielsen. Do trenutka pisanja ovog teksta, odgovore nismo dobili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak