Norveška podržava 'Prevenciju seksualnog nasilja u konfliktu'

Radiosarajevo.ba
Norveška podržava 'Prevenciju seksualnog nasilja u konfliktu'

Norveška ambasadorica u BiH Vibeke Lilloe naglasila je da je vrijeme da se osjećaj srama koji imaju žrtve i preživjeli preusmjeri na počinioce i da počinioci zločina budu kažnjeni. 

Zajedno sa Zoranom Šajinovićem, pomoćnikom ministra za odbranu, Paulom Marshallom, vojnim atašeom u Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva, te brigadirom Jasminom Čajićem, komandantom PSOTC-a, obratila se učesnicima seminara o temi Prevencija seksualnog nasilja - Obuči trenera za kontakt osobe imenovane za pitanja rodne ravnopravnosti u Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu odbrane BiH na završnoj ceremoniji održanoj danas u Sarajevu. 

Seminar koji je trajao od 2. do 4. decembra organizovao je Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) uz podršku Ministarstva odbrane BiH, Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, te Ambasada Kraljevine Norveške u BiH, u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH. 

Polaznici tog dvodnevnog seminara dobili su certifikate za uspješno završen kurs. U svom govoru ambasadorica Lilloe je naglasila predanost Norveške da djeluje u pravcu okončanja seksualnog nasilja u konfliktu

Norveška podržava projekte kao što je bila konferencija održana 28. marta u Sarajevu na kojoj su bile vodeće PSVI ličnosti i pokrovitelji - tadašnji ministar vanjskih poslova William Hague i specijalna izaslanica UN-a za izbjeglice Angelina Jolie, te praktični kursevi i seminari.

Vojni ataše Paul Marshall je rekao da su oružane snage BiH i Ujedinjenog Kraljevstva zajedno došle do još jedne prekretnice u Inicijativi za sprečavanje seksualnog nasilja.

Naglasio je da to nisu postigle same, te je stoga zahvalio Norveškoj i drugim međunarodnim partnerima na finansijskoj i profesionalnoj podršci tokom trajanja projekta.

Komandant PSOTC-a je izjavio da je ovo najveći seminar na ovu temu dosad, sa 61 polaznikom iz Ministarstva sigurnosti BiH, 48 iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, te jednim učesnikom iz Štaba EUFOR-a u Sarajevu. 

Zoran Šajinović je naglasio značaj partnerskog odnosa uspostavljenog između Ministarstva odbrane i Ministarstva sigurnosti. Pozvao je učesnike da šire znanje i podižu svijest dalje u svojim jedinicama, strukturama i misijama, saopćeno je iz Norveške ambasade. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak