Nominirane 22 lokacije nekropola stećaka

Radiosarajevo.ba
Nominirane 22 lokacije nekropola stećaka

Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika FBiH organizirali su danas u Sarajevu sastanak s predstavnicima lokalne vlasti i drugim stručnjacima kako bi razgovarali o dosad urađenom poslu na izradi Plana upravljanja nekropolama stećaka, u okviru projekta njihovog nominiranja na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan je istakao da je fokus sastanka bio na razgovoru s predstavnicima lokalne vlasti u FBiH, jer su nominacijom obuhvaćene 22 lokacije nekropola u 21 općini, a sve one moraju biti uvezane u ovom projektu:

Rok do 2013.


"Rok za podnošenje kandidature za stećke je 2013. Danas je razgovarano o rokovima koje imamo kada je riječ o općinskim nivoima, jer oni trebaju delegirati koordinatore za projekt. Razgovarano je i o finansijskim dijelovima - iako još nismo izdefinisali šta su čije obaveze, dogovorili smo da će svako u skladu sa svojim mogućnostima poduprijeti izradu dokumentacije i ostale obaveze."

O koordinatorskoj ulozi u ovom projektu Zavoda za zaštitu spomenika FBiH govorila je njegova direktorica Lidija Mićić, pojašnjavajući da su nominirane nekropole, njih dvadeset i dvije - od kojih je deset u RS-u i 12 u FBiH, već sada zaštićene, jer su prethodno proglašene nacionalnim spomenicima.

Mićić navodi da su zadaci Zavoda koordinirati između općina, raditi na konzervatorskom dijelu stećaka, odabrati arheologa i druge eksperte.

Zajednički projekat

"Za ovu godinu imamo 922.000 KM transfera za kulturnu baštinu, dok je to prošle godine bio milion i 100.000 KM. Za sve nacionalne spomenike je to jako mali iznos", istaknula je ona.

Osim BiH, u zajedničkom projektu nominacije stećaka na UNESCO-ovu listu učestvuje Hrvatska s dvije te Crna Gora i Srbija s po tri nekropole, podsjetila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak