Njemačka: Počinje nastava u bosanskim dopunskim školama

Radiosarajevo.ba
Njemačka: Počinje nastava u bosanskim dopunskim školama

(Tekst preuzimamo sa Manjine.ba - portala za manjinske i deprivilegovane skupine)

U većini od 25 odjeljenja bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj ove sedmice počinje nastava u školskoj 2013./14 godini.

Nastava u bosanskim dopunskim školama u SR Njemačkoj održava se jednom sedmično, a odvija se po nastavnom planu i programu za predmete dopunske nastave koje je propisalo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Nastavnici koriste udžbenik dopunske nastave za djecu u inozemstvu koji je 2008. godine izdalo ovo ministarstvo.

”U bolje organizovanim odjeljenjima nastava je počela kada i nastava u redovnim njemačkim školama, u nekoliko njih prošlog petka, a u ostalim je počela jučer ili počinje danas i naredne sedmice'',  kaže u izjavi Feni predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj Haris Halilović.

Dodaje da su svi učenici za prošlu školsku godinu dobili svjedočanstva o pohađanju dopunske nastave na bosanskom jeziku, a ocjena iz istog svjedočanstva upisana je većini djece i u njemačka svjedočanstva, u školama koje redovno pohađaju.

”Nažalost, i u ovu školsku godinu ulazimo s istim problemima – nedovoljnim brojem udžbenika koje već dvije godine tražimo iz Sarajeva i nereguliranim statusom nastavnika i koordinatora. Iako smo u Njemačkoj napravili zasad najbolju platformu dopunskog obrazovanja na maternjem jeziku i organizovali najviše bosanskih dopunskih škola, nadležna ministarstva i institucije BiH redovno se oglušuju o naše zahtjeve da se oblast dopunskog obrazovanja za djecu građana BiH u inozemstvu dokraja i na državnom nivou regulira”, tvrdi Halilović.

Ističe da se dopunsko obrazovanje na bosanskom jeziku zasad održava zahvaljujući susretljivosti Nijemaca i aktivnostima roditelja.

”Očekujemo da bh. vlast shvati značaj ove oblasti, dok još nije kasno i konačno nam više pomogne”, poručuje Halilović.

Ustvrdio je da je BiH zemlja koja je dosad učinila najmanje za dopunsko obrazovanje na maternjem jeziku djece svojih građana od svih zemalja čiji državljani žive u Njemačkoj.

I pored toga, ističe Halilović, Savez bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj se trudi da svake godine poveća broj odjeljenja u kojima se izvodi dopunska nastava na bosanskom jeziku.

Ove školske godine ponovo će biti aktivirana bosanska dopunska škola u Hajlbronu, zatim otvorena nova u Winnendenu, a veliki interes za otvaranje odjeljenja bosanskih dopunskih škola vlada i u Minhenu, Ofenbahu, a zahvaljujući bh. aktivistima Mirnesu Imamoviću, Elviri Ruznić i Begzudinu Omeroviću i u Recklinghausenu, Castrop-Rauxelu, Bohumu, Dortmundu, Hertenu i Gelsenkirchenu.

”Samo u Recklinghausenu i Castrop-Rauxelu 86 djevojčica i dječaka želi da pohađa dopunsku nastavu na bosanskom jeziku i mi smo im to dužni osigurati”,  kaže Halilović.

Apelira još jednom na vlasti u BiH da pomognu ovu oblast, a na građane BiH u Njemačkoj da upišu svoju djecu u bosanske dopunske škole, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak