Ništa se nije promijenilo u stavu Švedske

Radiosarajevo.ba
Ništa se nije promijenilo u stavu Švedske


Švedska podrška uvođenju mehanizma suspenzije bezviznog režima ne znači da će ova zemlja automatski biti za njegovo korištenje.

Švedska želi uvesti vize građanima BiH

Ovo je, između ostalog, odgovorio danas Feni švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg, zamoljen da prokomentira medijske izvještaje da je švedski ministar za migracije i azil Tobias Lennart Billström zatražio da se građanima Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore ponovo uvedu vize za putovanja u Evropsku uniju i da je pismo s tim zahtjevom poslao je vladama preostalih 26 država članica EU.

U pisanom odgovoru na "spekulacije u medijima" o suspenziji bezviznog režima BiH, ambasador Hedberg je naveo da Švedska snažno podržava uvođenje mehanizma suspenzije u postojeći set odredbi.

"Suprotno izvještajima u nekim medijima, ništa se u stavu Švedske nije promijenilo u vezi s ovim pitanjem. Interne rasprave u Evropskoj uniji u vezi s tekstom mehanizma još su u toku. Tekst mehanizma je neutralno sročen i nije posebno usmjeren na azilantski trend sa zapadnog Balkana", naglašava ambasador Hedberg.

Po njegovim riječima, važno je istaknuti da švedska podrška mehanizmu suspenzije ne implicira da će ova zemlja automatski biti u korist njegove primjene.

Švedska vlada je veoma dobro svjesna koliko je važan nedavno dobijeni bezvizni režim za građane i zemlje zapadnog Balkana, ali način na koji se ova sloboda koristila nije prihvatljiv.

"Švedska je jedna od država članica EU koja je bila najviše pogođena azilantskim trendom, a oko 20.000 aplikacija iz zemalja ovog regiona od početka bezviznog režima 2009. godine. Nadamo se da se trenutna situacija na zapadnom Balkanu može riješiti što je moguće prije kombinacijom kratkoročnih i dugoročnih mjera. Ovo drugo uključuje daljnje napore na unapređenju socijalne situacije manjina i ranjivih grupa. Saradnja između BiH i švedskih vlasti je dobro uspostavljena i nadamo se da će se snažni zajednički napori nastaviti da bi se zaustavio ovaj trend", kazao je ambasador Hedberg u odgovoru Feni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak