Ništa od azila za pse u TZ Kampus

Radiosarajevo.ba
Ništa od azila za pse u TZ Kampus

U zgradi Kantona Sarajevo potpisat će se sporazum o sufinansiranju iznajmljivanja gotovog objekta skladišta u Prači (Bosanskopodrinjski kanton), koje će biti preuređeno za azil za pse.

Sudeći po tome i riječima načelnika Općine Ilidža, Senaida Memića, od izgradnje skloništa u okviru Terapijske zajednice Kampus u Rakovici - neće biti ništa.

Sporazum će potpisati kantonalni ministri privrede i prostornog uređenja i zaštite okoliša, Rusmir Sendić i Abid Jusić, sa predstavnicima svih općina KS-a, koje su već bile izdvojile sredstva za ove namjene.

Iako još uvijek nisu poznati svi detalji, ovaj objekt bi, navodno, trebao riješiti problem u vezi sa psima lutalicama u dva kantona, Sarajevskom i BPK. Postavlja se pitanje kako to misle izvesti, budući da je samo za grad veličine Sarajeva jedan azil veličine onog koji se trebao graditi u okviru Kampusa - premalen niti se igdje u svijetu prave azili za više od 150 pasa. Kako vlasti misle riješiti problem napuštenih pasa jednim azilom u dva kantona - to je očito samo njima poznato.  

"Azilu nije mjesto uz Kampus za ovisnike"
"Iako će učestvovati u uređenju ovog azila, Općina Ilidža namjerava iskoristiti staru zgradu zemljoradničke zadruge u Rakovici i napraviti azil za svoje područje", izjavio je Memić novinarima.

"Mislim da nije bilo dobro rješenje da se azil za životinje nalazi na teritoriji Ilidže, pogotovo ne uz Kampus za ovisnike. Svjesni smo opasnosti koja prijeti od pasa lutalica i zato se ovih dana namjeravamo aktivnije pozabaviti ovim problemom, a već smo obavili sterilisanje i vakcinaciju 40 životinja. Pored adaptacije zgrade, vjerovatno ćemo uposliti i osoblje koje će se angažovati na hvatanju i čuvanju pasa", naveo je Memić i dodao kako će najvjerovatnije angažovati uposlenika KJKP Rad, koji ima iskustva u ovim aktivnostima.

Osuđivanje brutalnosti nad životinjama

Šta je dobrobit životinja?

Ubijena sarajevska lisica

BiH: Zemlja napuštenih životinja

Težak slučaj nasilja nad psima u Zenici (FOTO)
Rasplet priče o bačenim kučićima (VIDEO)
PETA: 2.500 dolara za informacije o djevojci koja je bacala kučiće (AUDIO)

Ismet Dizdarević: Danas pas, sutra možda i vaše dijete (AUDIO)
Reakcije na snimak djevojke koja baca štence u rijeku (VIDEO)
Ivanišević i Pašić: Prijetnje i maltretiranje od strane građana
Zlostavljanje životinja - nova zabava sarajevske omladine
Nepoštivanje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja
Damir Nemir Janeček: Kinofil (VIDEO)
Tragom bijesne lisice iz Trnova
8. april je tu, a gdje su skloništa za životinje?
Zaštitari životinja u BiH: Neshvaćeni i maltretirani (VIDEO)
Sada i zvanično: Protesti protiv nasilja nad životinjama 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak