Ni fening institucijama kulture od značaja za BiH: Ne odgovaramo za naše eksponate

Radiosarajevo.ba
Ni fening institucijama kulture od značaja za BiH: Ne odgovaramo za naše eksponate

Potpuni izostanak sredstava za finansiranje institucija kulture od značaja za BiH iz budžeta Vlade FBiH bio je povod današnje press konferencije održane u Umjetničkoj galeriji BiH.

Konferenciju su zakazale tri institucije kulture koje su nezadovoljne svojim statusom – Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Historijski muzej BiH.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović uputio je pitanje Vladi FBiH zašto odustaju od sufinansiranja ovih institucija kulture koje je predviđeno u budžetu .

Naime, inicijativom za pomoć institucija kulture predviđeno je izdvajanje 450.000 KM iz budžeta FBiH za 2016. godinu, od čega će za: Međunarodni teatarski festival MESS biti izdvojeno 65.000 KM, za East West Centar Sarajevo 70.000 KM, Sarajevo Film Festival 100.000 KM, za Međunarodni festival baleta Balet Fest 15.000 KM, a za Međunarodni festival klasične muzike SVEM 15.000 KM.

Muzeju savremene umjetnosti ARS AEVI namijenjeno je 20.000 KM, Festivalu bh. drame - BNP Zenica 15.000 KM, G TUR-manifestaciji Večernjakov pečat 110.000 KM, a Matici hrvatskoj za Mostarsko proljeće 40.000 KM, navodi se na stranici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ne mogu odgovarati za eksponate

Krsmanović je istakao da ovim trima institucijama nisu namijenjena sredstva iz budžeta, te da skromnim sredstvima njima nije riješen status.

Konferencija je održana ispred jedne od najvrjednijih slika koje posjeduje Umjetnička galerija BiH - Visoravan u cvatu Gabrijela Jurkića. Simbolično, direktor galerije kaže da je ovim institucijama  ugrožen rad,  te ukoliko se nešto hitno ne poduzme, neće odgovarati za artefakte u svojim muzejima.

Naime, za ove tri institucije kulture budžetom Vlade FBiH za 2015. godinu predviđeno je namjenskih 600.000 KM. 

Krsmanović je rekao da je nakon podnošenja aplikacije za finansiranje, ministrica kulture Zora Dujmović od predviđenih 600.000 KM "uzela" 240.000 i dala ih drugim institucijama – HNK Mostaru i Orijentalnom institutu, koji imaju svoje osnivače i izvore finansiranja.

Na konferenciji su kazali da ministrica nije imala odgovor zašto je to uradila, te da je obećala kompenzaciju iz budžetskih rezervi. 

"Nismo dobili ni feninga od tih 600.000 KM", dodao je Krsmanović.

“Ukoliko se ovaj problem ne riješi, nećemo moći odgovarati za neprocjenjivo blago koje čuvamo u našim muzejima”, rekao je Krsmanović.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović je kazala da ove tri institucije nisu dobile ni umanjena sredstva koja su potpisana.

Na pitanje novinara da su kontaktirali ministricu kulture, te da je izjavila da inicijativa za finansiranje ovih institucija nije ni pokrenuta, Krsmanović je dodao da je za sve odluke Vlade FBiH direktno odgovaran premijer.

“Sve odgovore tražiti od njega”, dodao je direktor Umjetničke galerije BiH.

Iz institucija su uputili prigovor na 110.000 KM dodijeljenih manifestaciji Večernjakov pečat, "koji nije kulturna institucija, već marketinška, te koji promoviraju neprijatelje države poput Milorada Dodika", naveo je Krsmanović.

Pitanje Novaliću 

Iz ovih institucija uputili su upit premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću da li je pametno novac koji pripada građanima, a namijenjen je kulturi, ne dati institucijama kulture od neprocjenjivog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Također, institucije su upozorile na trenutačno stanje, te da im je potrebna osnovna sigurnost, inače ne odgovaraju za svoje eksponate.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović navela je da je muzej pokušao bez politike, te da su muzej otvorili javnosti ne čekajući na političare.

“Natjerali su nas da reagujemo jer ne rade svoj posao”, kazala je Hašimbegović.

Na konferenciji su naveli da problemom smatraju to što nemaju nacionalni predznak, već se brinu o zajedničkom kulturnom naslijeđu Bosne I Hercegovine, te da očigledno nije poželjno ono što predstavlja sve narode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak