'Nevidljivost' nasilja: Mladići sa povezom oko očiju prošetali Sarajevom

Radiosarajevo.ba
'Nevidljivost' nasilja: Mladići sa povezom oko očiju prošetali Sarajevom

Konferencija pod nazivom 'Mladići kao saveznici u zaustavljanju nasilja: aktivizmom do transformacije maskuliniteta' održati će se na Jahorini, danas, 14. i sutra, 15. novembra 2013. godine, u organizaciji CARE International Balkans i partnerskih organizacija.

Ovim su povodom mladići, članovi Asocijacije XY gradom prošetali Sarajevom sa povezom na očima, želeći skrenuti pažnju na 'nevidljivost' nasilja i činjenicu da pred njim mnogi zatvaraju oči.


Konferencija predstavlja jednu od aktivnosti projekta koji CARE International u saradnji sa devet međunarodnih i lokalnih partnerskih organizacija, sprovodi već sedmu godinu. Projekat  'Inicijativa mladića za sprječavanje rodno zasnovanog nasilja na Sjevero-zapadnom Balkanu' je inovativna projektna metodologija fokusirana na izazivanje promjene stavova i ponašanja mladića u vezi rodno zasnovanog i vršnjačkog nasilja.

Ovaj projekat trenutno se sprovodi u Sarajevu, Banjoj Luci, Zagrebu, Mostaru, Beogradu, Kosovskoj Mitrovici i Prištini uz podršku, nadležnih ministarstava za mlade i obrazovanje, direktora, pedagoga i nastavnog osoblja srednjih škola, mladića i djevojaka, roditelja i šire zajednice.

''Radom sa mladima u okviru projekta postignuti su značajni uspjesi u proteklom periodu i stvoren je inovativan model rada koji želimo da prestavimo na ovoj konferenciji'', kažu iz Asocijacije XY.


U protekloj godini, zaključno sa 1. novembrom 2013. godine, partnerske organizacije implementirale su više od 1000 edukativnih radionica prema metodologiji 'Program M' vršnjačke edukacije, na kojim je prisustvovalo 5,524 mladih ljudi.

Implementirano je 707 kampanja u preko 30 gradova u regionu, a u njima je učestvovalo 14,000 mladića i djevojaka. Također, tu je i sedam ljetnih kampova u kojim su se mladići i djevojke učili vještinama nenasilne komunikacije, liderstva, zdravih životnih stilova i rodne ravnopravnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak