Nesvakidašnji pacijent na Veterinarskom fakultetu

Radiosarajevo.ba


Odnedavno se na Veterinarskom fakultetu u Sarajevo nalazi nesvakidašnji pacijent: suri orao (lat. Aquila chrysaetos). Iscrpljeni i bolesni orao nađen je u okolici Viteza od strane članova Lovačke organizacije za uzgoj, zaštitu i korištenje divljači 'Vitez', te je prebačen na Veterinarski fakultet u Sarajevu na rehabilitaciju.

Vanjskim pregledom veterinara, ustanovljeno je da se radi o mladoj ptici, najvjerovatnije ženskog spola, te da joj je ljudskom rukom odsječeno sedam primarnih letnih pera na lijevom krilu, usljed čega je ptici onemogućeno da leti i lovi.

''Pticu je neko ozlijedio sa namjerom da je spusti na zemlju, najvjerovatnije kako bi je pripitomio. Tako povrijeđena životinja nije mogla letjeti, niti loviti, što je rezultiralo izgladnjivanjem, te parazitarnim oboljenjem, kao i bakterijskom infekcijom salmonelom, što je zamalo dovelo do smrti ptice'', kazao je za Radiosarajevo.ba Teufik Goletić, profesor na Veterinarskom fakultetu.


Suri orao se trenutno, uz potpornu terapiju, dobro oporavlja.

Istovremeno, stručni tim Fakulteta intenzivno radi na mogućnostima rehabilitacije ove veličanstvene ptice, te će je u utorak, 26. februara odnijeti u Hercegovinu, gdje će, uz pomoć i podršku jednog Lovačkog društva, obezbijediti hranu za nju, te joj pružiti priliku da se što prije adaptira i vrati u svoje prirodno stanište.

Suri orlovi spadaju među najveće ptice u našoj zemlji. Zaštićena su i ugrožena vrsta, a procjenjuje se da u našoj zemlji ima tek četrdesetak parova.

Ovu predivnu životinju pogledajte u našoj fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak