Nestašica vakcina protiv tetanusa u sarajevskim apotekama

Radiosarajevo.ba
Nestašica vakcina protiv tetanusa u sarajevskim apotekama

Javna ustanova Apoteke Sarajevo već petnaest dana nemaju, vakcine antitetanusa, koje se koriste protiv trovanja usljed ugriza psa ili zmije.

Kako piše Dnevni avaz građani kojima je bila potrebna ova vakcina morali su je potražiti izvan Kantona Sarajevo, a građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine dostupan je samo serum antitetanicum koji ima jače dejstvo od vakcina kojih trenutno nema.

"Svakodnevno pokušavamo nabaviti vakcinu protiv tetanusa, ali dobavljač ih trenutno nije u mogućnosti isporučiti. Prema našim informacijama, lijekove nam ne mogu dostaviti zbog limitirane proizvodnje i tenderskih obaveza prema drugim zdravstvenim ustanovama", rekla je u razgovoru za Dnevni avaz magistrica farmacije Belma Brkanić-Mrahorović iz službe za prodaju Apoteka Sarajevo.

Zlatko Viteškić, portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, rekao je da su općinski domovi zdravlja i ambulante u KS početkom prošlog mjeseca dobili 2.650 doza antitetanusa.

No, kako je rekao Viteškić, do lijekova su uspjeli doći tek nakon nekoliko mjeseci potražnje. Dodao je da su vakcine antitetanusa neophodne u ovom periodu godine jer su češći ugrizi životinja.

Direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Sena Softić-Taljanović kazala nam je da trenutno raspolažu dovoljnim količinama doza antitetanusa koje se daju isključivo životno ugroženim pacijentima.

U Hitnoj antitetanus samo za životno ugrožene

Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS trenutno raspolaže dovoljnim količinama doza antitetanusa koje se daju isključivo životno ugroženim pacijentima.

"Samo ako su pacijenta ujeli zmija ili miš, ako se radi o teškoj povredi željeznim predmetom, tada naši ljekari mogu dati antitetanus, jer za ubod insekta ili krpelja pacijent nema potrebe za ovim vidom vakcinacije. Pacijent koji je zaražen tri puta godišnje prima antitetanus i to je sasvim dovoljno u narednih pet godina", pojasnila je direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Sena Softić-Taljanoviću razgovoru za Dnevni avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak