Nermin Pećanac za ministra unutrašnjih poslova

Radiosarajevo.ba
Nermin Pećanac za ministra unutrašnjih poslova

Skupština Kantona Sarajevo, na kojoj bi trebala biti potvrđena nova Vlada Kantona Sarajevo, održat će se u srijedu, 21. novembra. Na toj će sjednici, kako je danas utvrdio Kolegij ove skupštine, biti samo jedna tačka – potvrđivanje nove vlasti.
Inače, novopredloženi kandidati za premijera i ministre u sarajevskoj vladi, prihvaćeni su i od strane Komisije za imenovanja što je bio uslov da se o novoj vlasti izjasne zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo

Inače, kako je portal Radiosarajevo.ba već objavio, Suad Zeljković, dugogodišnji direktor KJKP Toplane u Sarajevu, predloženon je za premijera, a potvrđene su i spekulacije da će Nermin Pećanac biti predložen za ministra unutrašnjih poslova u Sarajevu. Pećanac, inače, bio je na ovoj poziciji i 2001, nakon čega je postao kantonalni premijer.

Pored Zeljkovića i Pećanca, Komisija za imenovanje je prihvatila i Velidu Memić kao prijedlog za ministricu pravde i prave, na čelu Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša vraća se Zlatko Petrović, a Čedomir Lukić na mjesto ministra stambene politike.

Vezano: Poznata imena 11 novih ministara

Od poznatih lica, vraćaju se još i Emir Hrenovica (Ministarstvo privrede), Muhamed Kozadra (Finansije) te Ivica Šarić (Kultura i sport). U prvu fotelju Ministarstva saobraćaju trebao bi ući Jusuf Bubica, dugogodišnji direktor građevinskih firmi u Sarajevu, koji govori dobro i afrički kiswahili jezik - živio je i radio jedno vrijeme u Keniji.

Dr Eldan Lokmić trebao bi preuzeti Ministarstvo zdravstva, prof. dr Damir Marjanović Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, Muamer Bandić Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i general Asim Džambasović Ministarstvo za boračka pitanja.


Inače, Zeljkovićevu kandidaturu je podržalo 18 zastupnika: sedam zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), četiri zastupnika Stranke za BiH, po jedan zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU), Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), Narodne stranke Radom za boljitak i Bosanske stranke te samostalni zastupnici Hanka Vajzović, Mira Jurić i Enes Zeković. Isti ovi zastupnici izglasali su i nepovjerenje Vladi na čijem čelu je bio Fikret Musić iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a Vladu su činili SDP i Savez za bolju budućnost (SBB).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak