Nemoral i poroci: BiH sedma na globalnoj listi najgorih

Radiosarajevo.ba
Nemoral i poroci: BiH sedma na globalnoj listi najgorih

Ako je vjerovati Bloombergovoj listi najporočnijih zemalja svijeta, dekadencija (francuski jezik - décadence; riječ opisuje stanje opadanja kulture, op.a.) je još nešto u čemu Bosna i Hercegovina, globalno, prednjači.

Naime, prema navedenoj infografici, naša država sedma je na listi najnemoralnih zemalja svijeta. Gori smo od Rusa, Bjelorusa i Grka, Ukrajinaca, Rumuna i Brazilaca. Nemoralniji od nas jesu Česi, koji su na prvom mjestu nelagodne liste, slijede Slovenci, Australci, Armenci, Bugari pa Španci, a onda BiH.

Bloombergovi izvori jesu podaci Svjetske zdravstvene organizacije, Tobacco Atlasa, Ureda za droge kriminal Ujedinjenih naroda, te informacije Global Betting and Gaming Consultants. Posljednji put su ažurirani 6. maja 2013.

Bloombergova lista podijelila je poroke u nekoliko kategorija: alkohol, cigarete, internet kockanje, upotrebe amfetamina, kanabisa, kokaina, ekstazija, opijata te ukupna godišnja potrošnja ilegalnih narkotika.

Bosna i Hercegovina, od prvih deset, najgore je prošla kad je riječ o internet kockanju i upotrebi ekstazija. U oba slučaja smo na trećem mjestu i gore od nas, kad je riječ o kocki na svjetskoj online mreži, samo je, od deset najgorih, gore u Armeniji te Australiji. Na ovaj porok odlazi čak 1,11 posto našeg bruto domaćeg proizvoda (BDP)... Ekstazi, pak, uzima 1,4 posto odraslog stanovništva...

Što se tiče alkohola, Bloomberg navodi da svaki odrasli građanin i građanka ove zemlje u jednoj godini ispiju 9,6 litara alkohola, uz koje ispuše 2,278 cigareta. To je oko šest cigareta dnevno.

Prema istoj analizi, 0,6 posto stanovništva koristi kokain, kanabis 2,8 posto, a opijate 0,3 posto. Bloomberg još dodaje da 6,1 posto odraslog stanovništva u našoj državi koristi neku vrstu ilegalnih narkotika. U Sloveniji je taj broj 6,94 posto.

Hrvatska je na 15. mjestu ove liste, a Albanija na 39. Druge zemlje regije nisu na listi.

Bloomberg je inače jedan od najjačih svjetskih medija koji pokrivaju poslovne, finansijske i tržišne vijesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak