Neka ljubi ko god koga hoće

Radiosarajevo.ba
Neka ljubi ko god koga hoće

Homofobija, odnosno strah i mržnja prema lezbijkama, gay, biseksualnim i transrodnim osobama (LGBT) je štetna i opasna pojava u društvu. Poštivanje prava LGBT osoba znači poštivanje ljudskih prava, prava manjina i prava drugačijih. Homofobija nije samo opasna kroz njeno ispoljavanje, već i u svojoj suštini, jer se temelji na predrasudama da svi ljudi nemaju ista prava, te da je diskriminacija opravdana.   

Akcija simpatičnog naziva 'Neka ljubi ko god koga hoće', u kojoj učestvuje veliki broj javnih ličnosti iz naše i drugih zemalja, ima za cilj da podigne vidljivost problema sa kojim se LGBT osobe suočavaju. 

Povod akcije je sedamnaesti maj, tzv. IDAHO dan, odnosno Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Po prvi put ove godine, IDAHO dan se obilježava u Bosni i Hercegovini. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 17. maja 1990. godine uklonila homoseksualnost sa liste duševnih bolesti. Od tada se svake godine 17. maj obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. 

Kampanju u BiH organizira Sarajevski otvoreni centar, čiji aktivisti poručuju: 

"Homofobija i transfobija su na zabrinjavajuće visokom nivou u BiH i putem ove kampanje želimo da ukažemo na ovaj problem te da doprinesemo njenom smanjenju. Homofobija i transfobija su prisutne u školstvu, na radnom mjestu, na ulici, u medijima, i putem podizanja svijesti javnosti i ostalim aktivnostima, želimo da radimo na njenom smanjenju".

Ova akcija je samo početak rada na suzbijanju homofobije i transfobije, odnosno diskriminacije i nasilja koje se svakodnevno dešava LGBT osobama. Kampanju možete pratiti putem zvanične Facebook stranice Neka ljubi ko god koga hoće.

Pored bh. poznatih ličnosti, kampanju su podržale i mnoge osobe na međunarodnom nivou, kao što je pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović, zastupnica u Evropskom parlamentu Marije Cornelissen, Vijeće Evrope, Svjetski poznati filmski redatelji Gus Van Sant i Bela Tarr i drugi. Mnoge od ličnosti koje podržavaju kampanju snimili su i svoja video obraćanja sa istom porukom: 'Neka ljubi ko god koga hoće!'

Sve video poruke možete pogledati na ovom linku

Dio kampanje je Info sesija sa novinarima_kama koja će se održati u petak, na kojoj će biti i gošća iz Hrvatske, Marina Milković, članica Zagreb Pride Udruženja i suvoditeljica Queer2queer radionica u Zagrebu. Na info sesiji će biti predstavljena kampanja, te će se razgovarati generalno o homofobiji i transfobiji u BiH i regiji. Bit će predstavljen i konkurs za novinare_ke, koji je raspisan za profesionalno i etičko izvještavanje o LGBT temama. U subotu će biti organizovana radionica za LGBT osobe o Coming outu, te diskusija o LGBT aktivizmu u regiji.

Medijsku kampanju 'Neka ljubi ko god koga hoće', kao i borbu protiv homofobije i diskriminacije podržava i Radiosarajevo.ba.    


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak